Antena Meniu Search
x

Update Protestul transportatorilor și al fermierilor: eșec la negocierile de la Guvern: "S-au acceptat toate, dar nu se poate niciuna. Protestul va continua la nesfârşit"

S-a rezolvat. Nu se poate. Aceasta este concluzia la care s-a ajuns după discuţiile din a cincea zi de negocieri ale protestatarilor din agricultură. Aceştia s-au întânit ieri cu Marcel Boloş, care, deşi a acceptat șase dintre revendicări, a menţionat că va trebui să discute totuşi cu Comisia Europeană. Astăzi urmează încă zi de proteste în care oamenii îşi vor striga nemulţumirile faţă de accizele mari la motorină, preţurile RCA, dar şi schimbările legislative care le pun pe butuci afacerile.

de Redactia Observator

la 15.01.2024, 08:30

Vezi și

Protestele transportatorilor și fermierilor ar putea perturba din nou circulația mașinilor pe mai multe șosele din țară, avertizează luni dimineață autoritățile.

UPDATE. Circulație restricționată în localitatea Afumați, la intrarea în București

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că luni dimineață, nu sunt autostrăzi sau drumuri naționale cu circulația oprită ca urmare a condițiilor meteorologice sau din cauza vreunui eveniment rutier.

"La nivelul țării, circulația se desfășoară în general pe un carosabil uscat, cu temperaturi negative și valori de trafic scăzute. În județele Arad și Argeș, izolat sunt condiții de formare a poleiului. Pe arterele rutiere principale, respectiv autostrăzile A1 București-Pitești, A2 București-Constanța, A3 București-Ploiești, DN 1 Ploiești-Brașov, se circulă pe un carosabil uscat, cu vizibilitate bună și valori de trafic normale", transmite Infotrafic.

Pe acelaşi subiect

Pe DN 2, în localitatea Afumați, județul Ilfov, circulația este restricționată pe prima bandă pe ambele sensuri. Banda este ocupată de autocamioane care participă la protestul transportatorilor.

Se estimează că protestele vor continua și luni, existând posibilitatea ca traficul să fie îngreunat în anumite zone din țară, în special pe șosele de centură ale marilor orașe sau la intrările în acestea.

Recomandăm șoferilor să "se intereseze cu privire la restricțiile de trafic, să evite zonele cu manifestații, alegând rute alternative, și să respecte indicațiile polițiștilor care desfășoară activități în teren de fluidizare a circulației".

Protestatarii au reuşit să ajungă unde şi-au dorit: la Guvern

Victoria a fost însă doar pe jumătate. Deşi au discutat ore în şir despre revendicările lor, acestea nu au fost acceptate decât în mică măsură. Ieri, în urma discuţiilor cu ministrul Finanţelor, fermierii şi agricultorii au rămas cu un gust amar. Concluzia întânirii: s-a rezolvat. Nu se poate. 

  • Dănuț Andruș, reprezentantul agricultorilor la negocieri: În urma întâlnirii cu domnul ministru al finanţelor, declarăm că nu s-a ajuns la nici un acord. În concluzie, protestul nostru va continua la nesfârşit. S-au acceptat toate, dar nu se poate nici una. Misiunea noastră este să producem pâine, a celorlalţi e să transporte, iar ale celor care fac legi, să le facă în favoarea noastră, nu în defavoarea noastră. 
  • Marcel Boloş, ministrul Finanţelor: Aceste tipuri de revendicări trebuie discutate cu Comisia Europeană. Nu sunt de joacă, pentru că ele vizează atât interesul dumnealor direct, dar şi investiţiile strategice ale României. Sunt o parte din măsuri, în număr de șase, cu care am fost de acord. Legea prevenţiei, spre exemplu. Simplificarea procedurală şi digitalizarea, care tot pe dumnealor îi interesează, suntem de acord şi vom elabora un pachet de măsuri în acest sens. Sunt şi tipuri de măsuri care pot să ducă la încurajarea evaziunii fiscale. 

În ultimele două zile, protestatarii au discutat şi cu ministrul Agriculturii şi al Transporturilor

  • Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: Ei au venit cumva şi au ţinut să spună acest lucru, să sublinieze că ei nu fac parte, sunt din afara acestor structuri şi că astea sunt revendicările lor. Parte dintre ele, pe care putem să le rezolvăm, le vom rezolva. Altele, e mai dificil să le asumăm şi nu le-am asumat. Pe ce am pus semnătura, eu cred că le putem rezolva.

Printre agricultori şi transportatori, la protestul din piaţa Constituţiei de ieri s-a alăturat şi un poliţist. 

  • Cosmin Dorobanțu, președintele sindicatelor din penitenciare: De zilele trecute am anunţat solidaritate şi sprijinim forma de protest paşnic a fermierilor şi transportatorilor. Fără ei, nu am putea să trăim.

Intrările în Capitală au fost împânzite de poliţişti şi jandarmi, pentru a opri o eventuală încercare a camioanelor şi a utilajelor agricole de a intra în oraş. Şi în marile oraşe din ţară oamenii nemulţumiţi au ieşit la protest. Noaptea trecută, în Constanţa, 2000 de fermieri, agricultori dar şi transportatori au blocat bulevardul Aurel Vlaicu şi Şoseaua Mangalia. 

Proteste ale transportatorilor și fermierilor în mai multe județe din țară

Traficul pe soseaua Mangaliei este complet paralizat, camioane cu banere ridicate blocheaza sensul giratoriu. Forţele de ordine au încercat să poarte negocieri cu protestatarii, însă totul a fost în zadar. Şi la Braşov sute de şoferi au blocat șoseaua ocolitoare a municipiului pe o lungime de peste doi kilometri. 

La Cluj încă de ieri după amiază zeci de şoferi de tractoare şi maşini s-au alăturat protestului fermierilor şi transportatorilor. Un şofer a adus simbolic şi un sicriu. 

La Suceava, protestatarii au blocat drumul Vămii Siret, iar cei mai mulţi şi-au strigat nemulţumirile şi pe reţelele de socializare unde i-au îndemnat şi pe ceilalţi să participe. Aceleaşi scene s-au petrecut şi la Bihor. Încă de ieri de la orele pranzului, fermierii și transportatorii din Bihor au luat-o într-un număr mare spre Vama Borș 1. 

Protestele continuă,  astfel că astăzi, mii de protestatari cu camioane și utilaje agricole vor înconjura Capitala și vor bloca Şoseaua de Centura și principale artere de intrare din Bucuresti. Alte sute de protestatari din toată țara vor ajunge aici în această dimineaţă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 5 voturi
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Protestul transportatorilor și al fermierilor: eșec la negocierile de la Guvern: "S-au acceptat toate, dar nu se poate niciuna. Protestul va continua la nesfârşit"