INFOTRAFIC: Se circulă îngreunat la ieșirea din București, pe DN2, în Afumați. Șoferii sunt sfătuiți să folosească rute ocolitoare
Protestul transportatorilor şi fermierilor. Circulaţia rutieră se desfăşoară îngreunat, cu viteză redusă, pe DN2, în localitatea Afumaţi, judeţul Ilfov, din cauza autovehiculelor transportatorilor şi fermierilor care protestează pentru anumite revendicări socio-profesionale, pe banda unu a ambelor sensuri de mers, transmite Centrul Infotrafic din IGPR.
Din acest motiv, Centrul Infotrafic recomandă conducătorilor auto să evite această zonă şi să folosească rutele alternative: direcţia Urziceni - Bucureşti: DN 2 - DJ 100 - DJ 200, prin loc. Ştefăneştii de Jos; direcţia Bucureşti - Urziceni: DN CB - DJ 100 - DJ 300, prin loc. Găneasa.
Şi sâmbătă, în contextul protestelor transportatorilor şi ale fermierilor, pe autostrada A6 Balinţ-Lugoj, la intrare în municipiul Lugoj, judeţul Timiş, traficul rutier este blocat pe sensul de coborâre dinspre autostradă către DN6 (Varianta Ocolitoare a Mun. Lugoj), din cauza coloanei de autovehicule ce se deplasează cu viteză redusă pe DN6, anunţă Centrul Infotrafic din IGPR. După aproximativ cinci ore, traficul a fost reluat normal atât pe autostrada A6 Balinţ-Lugoj, cât şi pe DN6.
Circulație blocată și în județele Cluj și Suceava
Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) informează că, în contextul protestelor transportatorilor şi fermierilor, circulaţia rutieră este blocată pe ambele sensuri de mers pe DN 15, între localităţile Câmpia Turzii şi Luna din judeţul Cluj, precum şi pe DN 2, în Vama Siret din judeţul Suceava.
- A cincea zi de proteste la intrarea în Bucureşti. Transportatorii şi fermierii speră ca mâine să-şi strige...
- Fermierii au obținut o victorie pe jumătate în a patra zi de proteste. Ce acord a semnat Ministerul Agriculturii
- Ministrul Agriculturii, mesaj pentru fermieri: "Anunţ în premieră că RCA la utilajele agricole este la fel ca...
IGPR le recomandă şoferilor să evite aceste zone.
Este a cincea zi de proteste pentru transportatori şi fermieri
După ce sâmbătă au avut loc discuții la Ministerul Agriculturii şi la Ministerul Transportatorilor până seara târziu, protestatarii își pun speranțele în Ministerul Finanțelor pentru a continua negocierile. Între timp, fermierii anunță că vor bloca şi astăzi drumuri principale din țară cu utilaje agricole și camioane. Iar la intrarea în Capitală, în Afumaţi, zeci de utilaje aşteaptă ziua de mâine în speranţa că vor intra în capitală, să-şi strige revendicările în faţa guvernului.
Spiritele s-au încins, aseară, în timpul protestelor, în Constanţa. Un poliţist SIAS a scos arma pentru a opri un șofer care intenţiona să treacă prin zona restricționată. Inspectoratul Judeţean de Poliţie a menţionat că arma folosită de agent era una cu muniție neletală. Totuşi, oamenii s-au speriat.
În tot acest timp, la Bucureşti o delegaţie a protestatarilor s-a întâlnit cu ministrul Agriculturii, cu o listă cu 14 revendicări. Cele două părţi au semnat un document menit să pună capăt marşului.
Dănuţ Andruş, reprezentantul agricutorilor la negocieri: Din punctul nostru de vedere, problemele cu Ministerul Agriculturii pe moment sunt discutate, aşteptăm răspunsurile urgente.
Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Vreau să asigur pe toţi fermierii României că pot merge acasa, fără nicio problemă pentru că atâta timp cât ne-am asumat prin acest proces verbal Ministerul Agriculturii va duce la îndeplinire toate aceste probleme
Aceiaşi protestatari s-au întâlnit şi cu Ministrul Transporturilor. Împreună, au stabilit 6 măsuri, care vor fi implementate în termen de 30 de zile. Transportatorii cer culoare speciale la vămi pentru autocamioanele din ţările membre UE sau scutirea amenzii pentru lipsa rovinietei în cazul în care timpul de aşteptare în vamă este mai lung decât valabilitatea acesteia.
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: Ei au venit cumva şi au ţinut să spună acest lucru, să sublinieze că ei nu fac parte, sunt din afara acestor structuri şi că astea sunt revendicările lor. Parte dintre ele, pe care putem să le rezolvăm, le vom rezolva. Altele, e mai dificil să le asumăm şi nu le-am asumat. Pe ce am pus semnătura, eu cred că le putem rezolva. Toată lumea, la Ministerul Transporturilor, a căutat să găsească soluţii, astfel încât să detensionăm şi lucrurile să meargă înainte. Mă gândesc că toate aceste întâlniri, la final, dacă vor avea acelaşi deznodământ ca la Agricultură sau la Transporturi, lucrurile vor intra pe făgaş normal.
Cele 6 revendicări care vor fi implementate în 30 de zile
1. Stabilirea unor culoare dedicate la frontiere și în Portul Constanța care să permită doar tranzitarea autocamioanelor din statele membre ale Uniunii Europene (cele din afara UE vor trece pe un flux separat);
2. Reglementarea aplicării amenzii pentru lipsa rovinietei, în cazul în care timpii petrecuți în așteptare pentru trecerea frontierei depășesc valabilitatea rovinietei pentru ziua respectivă;
3. Stabilirea unor limite, în conformitate cu legislația europeană și din alte state membre ale UE, privind toleranțele pentru depășirea greutății camioanelor la maximum 5%;
4. Stabilirea unor limite, în perioada campaniilor agricole, pentru autocamioanele care transportă cereale colectate din câmp către zonele de depozitare (distanțele se mențin în limita de 70 km, conform legii, iar tonajele pot fi depășite cu maximum 10%- raportat la tonajele legal premise);
5. Obligativitatea expeditorilor de a prezenta la licențiere o asigurare de risc financiar sau orice altă formă de garanție bancară, în limita căreia se poate încheia tranzacția;
6. Identificarea unei soluții privind sancționarea doar a furnizor și a destinatarului în cazul depășirii încărcării camioanelor, a anunțat Ministerul Transporturilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰