Antena Meniu Search
x

Raed Arafat anunță noi restricții pentru români. Șeful DSU, de acord cu o carantină prelungită de noapte

Raed Arafat a anunţat că în aceste zile urmează să fie aprobate restricții suplimentare, inclusiv o carantină prelungită pe timp de noapte, despre care spune că poate reduce contactul și mobilitatea care duc la răspândirea virusului Sars-Cov-2.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 24.03.2021, 07:18

Raed Arafat anunță noi restricții pentru români. Șeful DSU, de acord cu o carantină prelungită de noapte - Hepta/Mediafax/Alexandru_Dobre

"Da. În anumite momente și poate pentru a reduce activitățile neesențiale, da. Vedem țări care au aceste carantine de noapte, care încep de la 18 în Franța, de la 21 în alte țări, iar la noi la 22. Da, este o măsură importantă care poate să reducă contactul și mobilitatea care duc la răspândirea virusului", a spus Raed Arafat în cadrul unei emisiuni TV, întrebat dacă ar fi de acord cu o carantină prelungită pe timp de noapte.

Șeful DSU susține că astfel de măsuri au demonstrat că au avut succes în alte țări.

"Astea sunt discuții pe care nu vreau să le speculăm. Între carantină totală, adică să intri în casă, să te închizi și să nu ieși deloc nu cred că așa ceva va fi, dar vor fi, poate, unele măsuri în care anumite activități vor fi reduse. Să te duci în oraș, să te plimbi departe de casă după o anunnmită oră, poate în loc să fie ora 22, să fie o anumită oră mai devreme. Azi am avut o discuție la nivelul Comitetului tehnico-științific. Urmează să se facă o propunere CNSU", a precizat secretarul de stat în MAI. 

Raed Arafat a spus că noi măsuri vor fi aprobate în cursul acestei săptămâni.

Pe acelaşi subiect

"Nu înseamnă asta mâine, dar în cursul acestei săptămâni urmează să se vină cu anumite aspecte care să fie aplicate probabil în timpul weekendului", a conchis Raed Arafat, potrivit Mediafax.

Măsurile propuse de DSP după ce Capitala a trecut pragul de 6 infectări la mia de locuitori

Experţii din sănătate au o listă de măsuri care ar putea fi luate în Capitală, după ce rata de infectare a trecut pragul de 6 la mia de locuitori.

"Obligativitatea instituţiilor şi autorităţilor publice de a face la intrarea în sediu triaj epidemiologic şi de a asigura dezinfectarea mâinilor, avem obligativitatea de a asigura programul decalat al angajaţilor, atât la nivelul aurotităţilor publice, cât şi la nivelul operatorilor economici, participarea zilnică în sistem online a preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ”, a declarat, pentru Digi 24, Florentina Iacob, director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti.

O altă propunere este interzicerea organizării de evenimente sau activităţi private pentru copii în spaţii închise, cum ar fi afterschool: "Închiderea locurilor de joacă amenajate pentru copii în parcuri, între blocuri, interzicerea activităţilor şi competiţiilor sportive pentru amatori - deci cele profesioniste rămân deschise. Şi la nivel de spaţii comerciale - magazin, hipermarketuri, malluri - este acea obligativitate de repsectare a spaţiului de 4 metri pătraţi pentru fiecare persoană, distanţă de 2 metri între persoane. Fiecare comerciant trebuie să facă un calcul pe suprafaţa utilă pe care o are”.

Totodată, la evenimente private - înmormântări, cununii, botezuri - vor participa cel mult 16 persoane, număr care include şi persoanele care oficiază slujba religioasă: "E interzisă desfăşurarea de activităţi în cluburi, baruri discoteci. Terasele rămân deschise, dar sper să se păstreze regulile pentru terase şi acestea vor fi verificate prin controale”.

Potrivit surselor Observator, s-a discutat suplimentar despre închiderea locurilor de joacă și a mall-urilor pe timp de weekend.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 6.149 de cazuri noi de COVID-19, iar 174 de români au murit, după ce s-au infectat cu SARS-COV-2.

În total, în România au murit 22.442 de persoane infectate cu coronavirus.

Florin Cîțu: Carantinarea totală a Capitalei nu este o opţiune

Premierul Florin Cîţu a declarat, întrebat despre rata de infectare în Capitală de 6,22 la mia de locuitori, că bucureştenii ar trebui să ignore scenariile şi să aştepte decizia. Şeful Guvernului a spus că o carantinare totală a oraşului nu este o opţiune.

În schimb, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, marţi, referitor la carantinarea Bucureştiului, că „nicio măsură nu poate fi exclusă niciodată, atâta timp cât vorbim despre sănătatea oamenilor, dar nu vorbim despre carantinare în zilele imediat următoare”. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Raed Arafat anunță noi restricții pentru români. Șeful DSU, de acord cu o carantină prelungită de noapte