Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Reacţia unei turiste din Elveţia după un traseu montan în Gorj. "O aventură"

Septembrie e o lună bună şi pentru escapade la munte. Iar un loc pitoresc şi cu natură încă sălbatică atrage tot mai mulţi amatori de drumeţii sau aventură. Cheile Olteţului sunt destinaţia ideală pentru cine vrea o evadare în natură, cât vremea e încă plăcută. Versanţii abrupţi sunt perfecţi şi pentru escaladă sau rapel. 

de Diana Speretoiu

la 06.09.2024 , 17:55

Doar apele reci şi repezi ale râului sparg liniştea din Cheile Olteţului, cele mai înguste din Europa.

Cheile se întind pe doi kilometri şi pot fi parcurse cu maşina sau la pas. Pereţii de stâncă înalţi şi de peste 200 de metri fac ca priveliştea să fie una impresionantă.

Peisajul unic i-a lăsat cu gura căscată pe turişti

Vezi și

De sus, peisajul te lasă fără aer. Versanţii se apropie până la aproape un metru încât ai senzaţia că stâncile se întrepătrund. Natura sălbatică şi răcoarea muntelui i-au fascinat pe cei care au vrut să petreacă ultimele zile din august în aer liber.

Pe acelaşi subiect

Pe lângă o simplă drumeţie, în chei, amatorii de senzaţii tari pot face escaladă sau rapel aerian de pe pod. Ilonka e din Elveţia şi a descoperit pentru prima dată acest loc. A unit zeci de copii din ţară şi îi ajută să-şi depăşească limitele în mijlocul naturii.

"E minunat! Şi poţi vedea asta după chipurile fericite ale copiilor. E o aventură minunată pentru ei", spune Ilonka.

"E interesant. E multă adrenalină mai ales că noi suntem copii de la oraş. E mai greu un pic, dar ne descurcăm", spune un tânăr.

"Dorinţa noastră a fost de a-i scoate puţin din zona lor de confort, că mai nou elevii îşi petrec timpul mai mult pe telefoane", explică Elena Florescu, coordonator.

Cheile Olteţului găzduiesc sute de peşteri

Zeci de mii de turişti din ţară şi de peste hotare ajung în fiecare an în mica localitate de sub munte.

"Cheile, trebuie să le privim ca pe un întreg. Pe vremuri, era un singur versant, iar râul Olteţ este vinovat pentru tot ce vedem acolo pentru că în spatele acestor versanţi era un mare lac de acumulare, un baraj natural, cu cascade, cădere de apă în vârf de munte. În versantul Căpăţânii, găsim peste 200 de peşteri şi grote", spune Ion Pătroescu, ghid.

Cea mai cunoscută este Peştera lui Zamolxe, însă nu este singurul obiectiv din zonă. O poveste aparte are şi micul lăcaş de cult situat chiar în chei: Mănăstirea Polovragi, un monument istoric vechi de peste cinci secole.

Diana Speretoiu Like

Când mă întreabă cineva de unde sunt, îmi place să răspund mereu: De acasă de la Brâncuși! Sunt Diana Speretoiu. Din Gorj. Aduc în prim plan tot ce e mai frumos, dar și ce e nedrept, ne revoltă, ne șochează.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Evenimente » Reacţia unei turiste din Elveţia după un traseu montan în Gorj. "O aventură"