Antena Meniu Search
x

Video Reacţia unui şofer STB, după ce a aflat că va fi concediat dacă a absentat trei zile la rând: ''Sunt om major şi îmi asum consecinţele faptelor mele''

Este a cincea zi de grevă a transportului public de suprafaţă în Capitală, iar şansele ca protestul să se încheie curând sunt mici. În timp ce directorul societăţii îi cheamă la negocieri pe sindicalişti, aceştia refuză orice discuţie şi spun că vor opri greva abia după ce directorul însuşi va fi demis. În paralel, conducerea STB a anunţat că şoferii care nu au ieşit pe traseu vor fi concediaţi şi că a început deja recrutările pentru posibili înlocuitori.

de Redactia Observator

la 24.01.2022, 21:38

Vezi și

Iniţial, angajaţii STB se plângeau de salarii. După cinci zile de grevă, li s-au schimbat doleanţele. 

Reporter: Dumneavoastră sunteţi mulţumit de salariul pe care îl primiti la STB?

Şofer: De salariu, în general, da. 

Reporter: Cât câştigaţi?

Pe acelaşi subiect

Şofer: În jur de 5.000 de lei.

Reporter: E bun salariul?

Şofer: Da.

Reporter: Care e nemulţumirea?

Şofer: Singura nemulţumire este tocmai directorul general. Dacă el îşi dă demisia, iese tot parcul. De ce nu vrea să înteleagă? 

Unii şoferi au ieşit pe traseu de teamă că îşi vor pierde locul de muncă 

Din cele aproape 800 de mijloace de transport public care ar fi trebuit să iasă pe traseu, azi puţin peste 200 au fost scoase din depouri. 

''Nu vă afiliaţi cu această grevă?

Nu sunt în sindicat. Nu mă interesează. 

Sunteţi mulţumit de salariu?

Aproximativ.''

Alţii au ieşit la muncă de teamă să nu rămână fără ea.

''E o zi normală de muncă.

Zilele acestea aţi absentat?

Da.

În ce zi?

Joi şi vineri.'' 

''Am absentat în toate.

În toate cele 4 zile?

Da. 

Cei care au absentat 3 zile la rând o să fie concediaţi. Este şi cazul dvs.

Scumpă doamnă, sunt om major şi îmi asum consecinţele faptelor mele.'' 

Directorul STB a cerut de la toate autobazele şi depourile din Capitală liste cu angajaţii care nu au ieşit pe traseu în ultimele 5 zile. Vatmanii şi şoferii vor fi anunţaţi că au încălcat contractul colectiv de muncă, iar cei care nu şi-au îndeplinit atribuţiile 3 zile la rând vor fi concediaţi. Adică mai bine de 3.000 de şoferi şi vatmani. STB a publicat deja pe site un anunţ de angajare. 

Adrian Criţ, director STB: Permis categoria D, atestat profesional, cazier şi 3 ani vechime in campul muncii. Exista solicitari, salariile în STB sunt motivante. 

Un şofer STB câştigă între 4.500 şi 5.500 de lei pe lună. Cu ore suplimentare poate ajunge până la 7.800 de lei. Un mecanic auto încasează lunar 4.900 de lei, iar un casier până la 4.800 de lei. Inclusiv şefii de depouri şi autobaze ar putea fi înlocuiţi pentru că, spune directorul general, au ajutat la organizarea grevei. Din cauza blocajului, STB pierde zilnic 4 milioane 800 de mii de lei.

Adrian Criţ, director STB: Suntem la limită! Societatea nu-şi va permite să plătească salariile. 

Iar călătorii pierd şi ei în fiecare zi. 

''Multi avem abonamente. Ce facem? Că noi am plătit.'' 

''Săptămâna trecută am lipsit două zile, absenţă nemotivată pe care nu le plăteşte nimeni.

De la muncă...V-aţi luat concediu? Fără plată.'' 

O nouă chemare la negocieri din partea directorului STB a primit acelaşi răspuns ca până acum. 

Vasile Petrariu, lider de sindicat STB: Cu Adrian Criţ nu cred că va putea fi reluată vreodată o negociere pentru că minte, minte, minte! Dacă nu îşi dă demisia nu ştiu ce se va întâmpla. 

Singura demisie anunţată a fost a liderului de sindicat Vasile Petrariu, însă nu de la STB. 

Vasile Petrariu, lider de sindicat STB: Îmi voi da demisia din calitatea de consilier general şi membru PSD. 

Au început şi audierile în dosarul deschis de Tribunalul Bucureşti după ce magistraţii au stabilit că greva este ilegală. Trei membri de sindicat au dat declaraţii azi. Avocatul lor l-a ameninţat pe directorul STB, după ce acesta a spus că s-ar fi furat combustibil din stocurile companiei.

Victor Petrișor, avocat: Deja a intrat în sfera ilicitului penal, în declarațiile pe care le face. Să fie foarte atent, că pixuri avem și noi.

Ultima analiză făcută de societatea de transport arată că anul trecut s-a înregistrat un supraconsum de combustibil de 220 de tone de motorină. Pe lângă dosarul tribunalului, va fi deschis un alt dosar pentru infracţiunea de zadarnicire a combaterii bolilor după ce, din cauza grevei, a fost aglomeraţie mare la metrou. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Evenimente » Reacţia unui şofer STB, după ce a aflat că va fi concediat dacă a absentat trei zile la rând: ''Sunt om major şi îmi asum consecinţele faptelor mele''