Antena Meniu Search
x

Video Reacţia unui turist din Eforie, întrebat de ce intră în mare, deşi e arborat steagul roşu: "Sunt daltonist!"

A fost o zi cu mare agitată în sudul litoralului românesc, iar turiştii le-au pus răbdarea la încercare salvamarilor care încercau să îi scoată din valuri. Steagul roşu a fluturat în Eforie Nord şi la Costineşti, dar oamenii s-au aventurat în larg, fără să se gândească la faptul că şi-ar putea pierde viaţa. De la începutul sezonului, o persoană s-a înecat şi alte şase au fost salvate în ultimul moment. 

Cristina Niță
de Cristina Niță

la 29.06.2024 , 19:31

În Eforie Nord, zeci de turişti s-au încăpăţânat să facă baie în mare, deşi toată ziua a fost arborat steagul roşu, semn că scăldatul e strict interzis. Salvamarii au fost pur şi simplu ignoraţi. Ca să ţină situaţia sub control, aceştia au patrulat pe uscat cu ATV-ul şi prin apă cu skijetul, pentru a nu-i scăpa din ochi pe turişti. "Nu ne mai înţelegem, fluierăm degeaba la voi", îi atrage atenţia unul dintre salvamari unui turist. 

Reacţia turiştilor de pe litoral, când steagul roşu e arborat pe plajă

Unii nici nu coştientizează pericolul la care se expun când se aventurează în larg, iar alţii iau în derâdere avertismentele.

Vezi și
  • Turist: Nu este periculoasă. 
  • Reporter: Este steag roşu.
  • Turist: Mda, mergem doi metri în mare. Nu este periculos. 
  • Reporter: Nu vă este teamă?
  • Turist: Nu.
Pe acelaşi subiect

"Mai periculoasă ca noi? Niciodată. Cea mai bună e!", glumeşte un alt turist. Iar altul spune: "Unde e? Sunt daltonist."

Ieri, tot în Eforie, 15 oameni au avut nevoie de ajutor ca să iasă din marea agitată. Curenţii de tip rip sunt cei mai des înâlniţi în Marea Neagră. Chiar dacă se află aproape de mal, victimele pot fi purtate o sută de metri în larg în cel mult două minute. 

"Nu înţelege nimeni nimic. Toţi vor lângă geamandură, unde e apă adâncă. Fluieră de azi-dimineaţă încontinuu. Le vrem binele, nu le vrem răul. Sunt anumite zile din vară când sunt furtuni şi este marea agitată şi le plăteşte cu vieţi", spune Gelu Vătămănescu, şeful salvamarilor din Eforie.

Marea şi apele curgătoare au făcut deja victime

Deşi sezonul estival e abia la început, un turist şi-a pierdut viaţa deja în staţiunea Mamaia. Nu doar Marea Neagră e primejdioasă. Ieri, un adolescent de 17 ani a murit înecat în Dunăre, în judeţul Mehedinţi. A intrat în apă, deşi nu ştia să înoate. 

"Atâta timp cât apa este curgătoare, nici dacă eşti un foarte bun înotător, n-ai ce să cauţi să faci baie în altfel de locuri", a declarat Dan Răducan, șef gardă intervenție. "Aici e apa foarte puternică, e şi mare, nu e scăzută. La 15 metri, aici în faţă, e un prag foarte adânc de două ori cât înălţimea mea", arată un localnic.

Abia după trei ore de căutări, scafandrii au găsit trupul neînsufleţit al băiatului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 7 voturi
Întrebarea zilei
Mergeţi în vacanţă pe litoralul românesc sau în străinătate?
Observator » Evenimente » Reacţia unui turist din Eforie, întrebat de ce intră în mare, deşi e arborat steagul roşu: "Sunt daltonist!"