Antena Meniu Search
x

Recomandările MAE pentru românii care călătoresc în străinătate de Paşte şi în minivacanța de 1 Mai

În contextul sărbătorilor pascale şi al minivacanţei de 1 Mai, reprezentanții ministerului Afacerilor Externe le recomandă românilor ca, înainte de planificarea și efectuarea unor deplasări, să se documenteze atent cu privire la condițiile de intrare și ședere din statul de destinație.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 13.04.2023, 11:11

Recomandările MAE pentru românii care călătoresc în străinătate de Paşte şi în minivacanța de 1 Mai - Profimedia

MAE enumeră o serie de recomandări adresate cetăţenilor români, înainte de planificarea şi efectuarea unor călătorii în străinătate. Astfel, românii sunt îndemnați să își pregătească din timp călătoria, luând în considerare următoarele recomandări cu caracter general:

- Să consulte, anterior deplasării, rubrica „Sfaturi de călătorie" (https://www.mae.ro/node/1533) de pe pagina de internet a MAE, unde sunt puse la dispoziție recomandări generale de călătorie, precum și informații actualizate pentru fiecare stat în parte

- Să se asigure că documentul de călătorie este valabil pe toată durata șederii în străinătate

- Să încheie o asigurare de călătorie

Pe acelaşi subiect

- Să își înregistreze prezența pe teritoriul statului de destinație, la cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular

- Să aibă grijă în permanență de documentele de călătorie. Este indicat să păstreze documentele şi valorile personale în locuri sigure şi să nu le expună în mod vizibil, inclusiv în autovehicule.

- În cazul pierderii documentelor de călătorie, trebuie să contacteze cea mai apropiată reprezentanţă diplomatică a României în străinătate, pentru a declara pierderea acestora şi solicita eliberarea, în regim de urgență, a unor documente de călătorie provizorii.

- În situaţia furtului documentelor de călătorie româneşti, trebuie să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie pentru declararea furtului şi solicitarea eliberării unei adeverinţe în acest sens. Doar în baza declaraţiei de la poliţia locală, reprezentanţa diplomatică a României poate elibera documente temporare de călătorie.

- În cazul cetățenilor români care se deplasează cu autovehiculul, este obligatoriu să dețină o asigurare internațională pentru accidente, în termen de valabilitate.

- În cazul în care cetățenii români călătoresc cu avionul, nu trebuie să își lase bagajele nesupravegheate şi nu trebuie să accepte să transporte pachete/bagaje ale altor persoane.

- Este recomandat să își rezerve cazarea direct pe pagina hotelului sau pe pagina agențiilor de turism și platformelor de rezervări acreditate.

- Este recomandat să evite implicarea în demonstrații sau manifestări de stradă în statele vizitate.

- Este recomandat să urmărească pagina web a MAE și paginile de pe conturile de socializare ale Departamentului Consular și ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României, pentru sfaturi și alte informații utile călătoriei.

Pentru cetățenii români care călătoresc în sau tranzitează Republica Bulgaria, MAE recomandă luarea în considerare a unor aspecte particulare:

- posibilitatea creșterii timpilor de așteptare în punctele terestre de trecere a frontierei la efectuarea controalelor specifice, în contextul unui aflux ridicat de turiști în această perioadă. Pentru ieșirea din România, cetățenii români au la dispoziție aplicația Poliției de Frontieră române (https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/) care oferă informații cu privire la timpii de așteptare în punctele de trecerea a frontierei.

- posibilitatea apariției unor acțiuni de protest spontane care pot afecta punctele comune de trecere a frontierei și/sau drumurile și pot duce la blocarea punctelor de trecere a frontierei.

Recomandările MAE pentru românii care călătoresc în Grecia

- posibilitatea creșterii timpilor de așteptare în punctele terestre de trecere a frontierei la efectuarea controalelor specifice, în contextul unui aflux ridicat de turiști în această perioadă

- să aibă grijă în permanență de obiectele personale/documentele de călătorie, în special în zonele aglomerate/punctele turistice intens circulate.

MAE reamintește cetățenilor români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență în străinătate, să contacteze ambasada sau consulatul României cel mai apropiat, prin intermediul telefonului de urgență, pentru a putea beneficia de asistenţă consulară de specialitate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi fi dispuşi să plătiţi mai mult pentru ciocolată şi cafea?

Observator » Evenimente » Recomandările MAE pentru românii care călătoresc în străinătate de Paşte şi în minivacanța de 1 Mai