Antena Meniu Search
x

Video Alternativa cu care fermierii români dau lovitura de Paşte. Este mai ieftină ca mielul şi are mai puțin colesterol

În goana după gustos şi sănătos, de câțiva ani, tot mai mulți români înlocuiesc tradiţionalul miel cu iedul. Carnea e mai slabă caloric și are mai puțin colesterol. În plus, şi preţul este ceva mai mic dacă ştii să negociezi cu fermierii. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 13.04.2023, 09:28

Vezi și

Mielul e vedeta din farfuria de Paşte, însă cererea acum este mult mai mică decât anii trecuţi. 

Nicu Vaidianu, fermier: Se vede că nu mai au bani. Cred că nu e neapărat din privinţa preţurilor, dar cred că nu mai sunt bani. Oamenilor li se pare scump. Anul trecut, am luat porumbul cu un leu, anul acesta l-am luat cu un leu 50.

Aşa că oamenii au căutat alternative. 

Aron Şeandru, fermier: Au început oamenii să mai cumpere iezi pe lângă miei pentru că este mai sănătos. Nu are atâta colesterol şi cred că e un pic şi mai ieftin iedul. În ultimul timp, mulţi întreabă, că vor şi iezi.

Pe acelaşi subiect

Cât costă iedul în comparaţie cu mielul

La stână, prețul iedului este între 40 și 45 de lei, cu aproape 5-10 lei mai ieftin decât mielul. Pentru cine îl cumpără în viu, e 20 de lei kilogramul. Asta în timp ce un kilogram de carne de miel pornește din start de la 45 de lei, iar în supermarketuri ajunge și la 60 de lei. 

"Până anul ăsta, am cumpărat miel. Anul ăsta, vreau să cumpăr ied că are mai puţin colesterol. Eu am diabet şi are mai puţin colesterol carnea de ied.''

Carnea de ied e mai săracă în calorii și colesterol şi nici gustul sau mirosul nu sunt puternice ca în cazul mielului. Are chiar mai puțin colesterol decât puiul.

Cristina Cornoiu, medic: Are un conţinut de proteine similar cu cel întâlnit în carnea de miel. Este bogat în minerale. De exemplu: fier, fosfor, potasiu, zinc şi vitamine, precum vitamina B12.

Nicu Vaidianu are o mie de oi și capre. Are în plan să sacrifice 200 de miei. Nu e sigur că va vinde tot. S-au scumpit toate și românul e tot mai chibzuit. Așa că tot ce nu cumpără românii va ajunge pe masa arabilor. 

Nicu Vaidianu, fermier: Acolo e baza. Dar arabii, după Paşte, acum nu prea cumpără. Dacă n-ar fi ei, oieritul din România ar dispărea cât de repede.

Doar în Gorj, se estimează că vor fi sacrificați 5000 de miei în aceste zile. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Alternativa cu care fermierii români dau lovitura de Paşte. Este mai ieftină ca mielul şi are mai puțin colesterol