Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Reguli mai stricte pentru călătoria cu avionul, de astăzi. Măsura se aplică pe toate aeroporturile din UE

Se înăspresc regulile pentru călătoria cu avionul începând de astăzi. Lichidele pe care le luăm cu noi în bagajele de mână trebuie depozitate în recipiente de cel mult 100 de mililitri, iar cantitatea totală nu poate fi mai mare de un litru, altfel riscăm să rămânem fără ele. Măsura se aplică pe toate aeroporturile din Uniunea Europeană. 

de Ana Grigore

la 01.09.2024 , 19:35

Toate lichidele trebuie puse în recipiente mici de maxim 100 de mililitri. Călătorii sunt obligaţi să le împacheteze pe toate într-o singură pungă transparentă cu o capacitate maximă de un litru.  Nici măcar cu sticlă cu apă nu vom mai putea trece, astfel că vom fi nevoiţi să o aruncăm   înainte de controlul de securitate. Singurele care fac excepție de la aceste reguli noi sunt medicamentele și mâncarea lichidă pentru bebeluși.

Regulile privind transportul lichidelor, introduse în 2006, fuseseră relaxate pe unele aeroporturi unde bagajul putea fi controlat cu ajutorul scannerelor 3D. Până ieri, pe mai multe aeroporturi din ţară, dotate cu această tehnologie, pasagerii puteau trece de controlul de securitate cu lichide în recipente mai mari la bagajul de mână, fără să le scoată la vedere. 

"Există la Timişoara, la Cluj, la Sibiu şi la Craiova. Permit ca să scaneze lichidele şi să  nu mai fie  scoase lichidele din bagajele de mână dar începând de astăzi, 1 septembrie, o decizie la nivelul Uniunii Europene  este ca temporar să se suspende acestă facilitate", a declarat David Ciceo, preşedinte Asociaţia Aeroporturilor din România.

Vezi și

Pasagerii nu par încântaţi de noile reguli

Pe acelaşi subiect

Pasager: Pe mine mă stresează când trebuie să le scot pe toate, să le arunc, să am grijă să nu am ceva cu mine.

Reporter: Ai întotdeauna și bagaj de cală?

Pasager: Da. 

Pasager: Nu pot să pun într-o punguţă mică toate lichidele pe care le am. Dacă ai ceva lichide, gel sau altceva, pui în bagajul de cală. Am putea primi apă măcar după control, sunt aeroporturi care folosesc metodă această, am întâlnit. La noi încă nu...

Decizia Comisiei Europene a fost luată pentru a spori securitatea și este una temporară, până când sistemele pentru detectarea explozibililor la bagajele de mână vor fi reconfigurate. În viitorul apropiat, oficialii de la Bruxelles vor să introducă si reguli standard pentru bagajele de mână si de cală. Indiferent de compania aeriană cu care  vom calatori, va trebui să respecăm aceleasi dimensiuni si aceeasi greutate maxima pentru bagaje. 

"Ar însemna clar o simplificare pentru pasageri, ar însemna o competiţie echitabilă, ar fi în mod categoric un impact asupra companiilor aeriene, dar totuşi o uniformitate în experienţa de călătorie ar fi definitorie în acest caz", spune Marius Popescu, președinte Asociația Companiilor Aeriene Românești.

In prezent, fiecare companie aeriană  isi poate stabili propriile reguli cu privire la dimensiunea şi greutatea bagajelor. 

Ana Grigore Like

Mereu am fost curioasă să aflu ce se întâmplă în jurul meu, să cunosc oameni și povești. Meseria aceasta mă caracterizează cel mai bine și cred că ea m-a ales pe mine înainte ca eu să o aleg pe ea.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Evenimente » Reguli mai stricte pentru călătoria cu avionul, de astăzi. Măsura se aplică pe toate aeroporturile din UE