Antena Meniu Search
x

Revelionul de astăzi, luxul de altădată! Cum sărbătoreau românii trecerea dintre ani, în vremea regimului comunist

În vremea regimului comunist, seara de revelion însemna cea mai importantă zi a sărbătorilor de iarnă. Petrecerile organizate la restaurant erau considerate un lux, de care doar nomenclaturiștii se bucurau.

În vremea regimului comunist, seara de revelion însemna cea mai importantă zi a sărbătorilor de iarnă. În ciuda neaunsurilor, fiecare familie pregătea masa festivă, cea mai bogată din an, de pe care nu lipseau sarmalele, salata boeuf, ori ouăle umplute cu pate.

Petrecerile organizate la restaurant erau considerate un lux, de care doar nomenclaturiștii se bucurau. Românii de rând se adunau în casele lor, în grupuri restrânse, iar principala sursă de distracție era programul Televiziunii Române. Noapte trecerii dintre ani era, de altfel, singura zi în care se difuza program prelungit și nu se lua lumina.

Indiferent de posibilitățile materiale și chiar dacă rafturile magazinelor erau aproape goale, românii pregăteau masa de revelion chiar cu câteva zile înainte. 

Festinul includea tradiționalele sarmale, sala boeuf, preparatele din porcii tăiați la țară. Cumpărau cafea pe sub mână, beau vin spumant în loc de șampanie, puneau bananele din timp la copt în ziare, cumpărau portocale de la cozile interminabile.

Pe acelaşi subiect

An după an, startul programului de revelion la televizor se dădea la ora 21:00, începând cu Corul și Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii, urmat de programul de muzică populară și, cireașa de pe tort, celebrele scene umoristice. Toma Caragiu, Alexandr Arșinel, Stela Popescu, Ștefan Bănică, Florin Piersic ori melodiile Angelei Similea i-au încântat pe români an de an, la televizor.

Înainte de difuzare, programul artistic trebuia să treacă prin cenzura de partid, ca nu cumva glumele pregătite să atingă "iubitul conducător".

În vremea regimului comunist, nu exista Revelion fără mesajul președintelui Nicolae Ceauşescu. În fiecare an, la miezul nopţii, programul oferit de TVR includea mesajul fostului dictator, care începea cu ”dragi tovarăşi şi pretini” şi în care le vorbea românilor despre ”realizările socialiste”.   

Mesajul lui Ceauşescu era urmat de Hora Unirii, după ce ceasul bătea prima oră a noului an, iar nelipsită de la încheierea programului de Revelion era ”Periniţa”. Odată cu ritmurile îndrăgitului dans tradiţional românesc se dădea ”stingerea” nopţii dintre ani. Programul de Revelion oferit de TVR  era redifuzat în următoarele două zile în cadrul emisiunii „Dacă doriţi să revedeţi”.    

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Revelionul de astăzi, luxul de altădată! Cum sărbătoreau românii trecerea dintre ani, în vremea regimului comunist