Antena Meniu Search
x

România asigură 90% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova. Bogdan Aurescu: "Situaţia este gravă"

România asigură Republicii Moldova în acest moment peste 90% din necesarul de consum de energie electrică, a declarat sâmbătă ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, transmite Agerpres.

de Redactia Observator

la 05.11.2022, 15:50

ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu
România asigură 90% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova. Bogdan Aurescu: "Situaţia este gravă" - HEPTA

"Situaţia este gravă, pentru că în acest moment Republica Moldova are o situaţie energetică foarte complicată, fiind dependentă sută la sută de resurse externe şi în ceea ce priveşte gazul şi în ceea ce priveşte energia electrică. Pentru energie electrică deja România în acest moment asigură cred că peste 90% din necesarul de consum al Republicii Moldova. Din acest punct de vedere, aş spune că reacţia României a fost extrem de promptă de la momentul în care, de fapt după bombardamentele din Ucraina, Ucraina nu a mai putut să exporte energie electrică în Republica Moldova. Şi atunci, acel necesar pe care Republica Moldova îl cumpăra din Ucraina a fost şi este asigurat în acest moment de către România. Deocamdată putem să asigurăm acest necesar. Sigur că specialiştii în energie pot să spună mai bine care sunt intervalele de timp pe care se poate conta. În acest moment putem să sprijinim Republica Moldova cu livrări de energie electrică", a spus Aurescu, la Digi 24.

El a afirmat că România a ajutat republica Moldova şi cu furnizarea de păcură şi lemn de foc.

"De asemenea, am ajutat Republica Moldova prin furnizarea de păcură, de lemn de foc. Guvernul a aprobat 130.000 de metri cubi de lemn de foc la solicitarea Republicii Moldova. Continuăm cu apelurile la comunitatea internaţională pentru a acorda granturi Republicii Moldova ca să poată să cumpere energie de pe piaţa liberă", a mai susţinut ministrul.

Apel emoționant: Maia Sandu a cerut ajutor la București pentru a trece peste o criză istorică

De la ruşi vin frigul şi războiul, ajutor. Este apelul disperat al preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, în Parlamentul României. Ţara este într-o situaţie dramatică: aliaţii lui Putin încearcă să o înlăture de la putere, în ţară sunt proteste, iar moldovenii ar putea petrece iarna în frig şi întuneric. Între timp, bombe ruseşti cad pe teritoriul Moldovei

"Astăzi vă spun, în numele Republicii Moldova, "Mulţumesc!". Şi, în numele tuturor cetăţenilor noştri - "Vă rog!". Suntem recunoscători preşedintelui Iohannis, domnului prim-ministru, Guvernului, Parlamentului României pentru că răspund cu interes deosebit rugăminţilor şi nevoilor cetăţenilor din Republica Moldova. Vă mulţumesc pentru cât de aproape ne sunteţi şi vă rog să ne rămâneţi aproape. (...). România a ştiut să fie alături de noi ori de câte ori a fost nevoie. Şi atunci când a creat oportunităţi de studii pentru atâţia tineri de pe malul stâng al Prutului - tineri care îşi aduc contribuţia la o lume mai bună, fie că se întorc în comunitatea lor, fie că se află oriunde în lume. Şi atunci când a finanţat modernizarea a sute de grădiniţe. Şi atunci când a donat microbuze şcolare. Când a fost alături de noi cu ajutoare materiale şi cu vaccin pentru lupta cu pandemia. Şi acum, când ne furnizează energie electrică, după ce Rusia a bombardat staţiile de energie electrică din Ucraina", a declarat Maia Sandu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » România asigură 90% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova. Bogdan Aurescu: "Situaţia este gravă"