Antena Meniu Search
x

Maia Sandu cere ajutorul României: Riscăm să rămânem fără gaze și electricitate. Preţul e dublu faţă de România

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a ajuns marţi în România, într-o vizită oficială,  în contextul în care ţara noastră a început să furnizeze Moldovei energie electrică şi gaze naturale în regim de urgenţă. Asta după ce Ucraina a fost nevoită să oprească exportul de energie spre Chişinău, din cauză că centralele ucrainene au fost grav avariate în urma bombardamentelor ruseşti. Şi Tiraspolul a redus livrările de curent către Chișinău de la 70% la 27%.

de Redactia Observator

la 01.11.2022, 13:34

Maia Sandu cere ajutorul României: Riscăm să rămânem fără gaze și electricitate. Preţul e dublu faţă de România
Maia Sandu şi Klaus Iohannis în Parlamentul României - www.presidency.ro

"Riscăm să rămânem fără gaze și electricitate. Pentru moldoveni prețul la gaze a crescut de 6 ori și e dublu față de România. Volumul de gaze e la jumătate și energia electrică e o provocare zilnică. 70-75% din veniturile unei familii merg pe facturi" a declarat Maia Sandu, prezentă azi în Parlamentul României, unde a participat alături de Klaus Iohannis la conferinţă internaţională dedicată femeilor parlamentar din România şi promovării egalităţii de gen.  După ora 13.00, Maia Sandu are programate primirea la Cotroceni şi discuţii cu Klaus Iohannis.

 "Nu excludem să deconectăm oraşe sau sate în totalitate de la curent"

Pe 10 octombrie, Ucraina a anunţat că sistează exportul de energie electrică, inclusiv pentru Republica Moldova din cauza atacurilor ruseşti cu drone şi rachete care au afectat infrastructura energetică a ţării. Pe 11 octombrie, vicepremierul Andrei Spînu a declarat că Republica Moldova va primi integral energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan (MGRES). Cu toate astea, autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol au anunţat că centrala de la Cuciurgan va limita exportul de energie electrică pentru partea dreaptă a Nistrului. Astfel, în loc de 70%, Chişinăul va primi doar 27%. Începând cu 24 octombrie, Republica Moldova are un deficit de energie electrică, a anunţat Andrei Spînu.

Autorităţile moldovene au îndemnat  populaţia să economisească şi au adoptat măsuri de raţionalizare a energiei în caz de forţă majoră. "Nu excludem să deconectăm oraşe sau sate în totalitate de la curent", a declarat vicepremierul moldovean Andrei Spînu, într-un interviu pentru Agerpres. Potrivit acestuia, Republica Moldova trece prin cea mai profundă criză energetică de la obţinerea independenţei, în 1991. Republica Moldova a majorat volumul de achiziţionare de avarie din România. Potrivit NewsMaker.md, preţurile energiei importate variază între 190 de euro şi 348 de euro pentru un MWh, în condiţiile în care Centrala termoelectrică de la Cuciurgan este de 66 de euro pentru un MWh.

Pe acelaşi subiect

Şi asta nu este singura problemă a Maiei Sandu. Potrivit serviciilor de informațiile ucrainene, ruşii lucrează la o lovitură de stat în R. Moldova, urmârind să o dea jos pe Maia Sandu şi să înlocuiască guvernul pro-occidental de la Chişinău. FSB, serviciul de securitate al Rusiei, a băgat zeci de milioane de dolari într-o rețea de politicieni pro-ruși și strategi şi influenţează proteste de stradă la adresa Maiei Sandu şi a guvernului.

Republica Moldova va primi energie electrică exclusiv din România în noiembrie

În luna noiembrie Republica Moldova va primi energie electrică exclusiv din România în baza contractelor semnate, potrivit agora.md. Andrei Spînu a anunţat luni că un contract de livrare a energiei cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan nu a fost semnat, mai ales în condițiile în care Gazprom a confirmat livrarea a doar 51% din volumele agreate. Centrala termoelectrică de la Cuciurgan este la moment controlată de autoritățile separatiste din Transnistria.

"Vă informez referitor la evoluția situației energetice din țară. SA Energocom, pentru luna noiembrie, a semnat următoarele contracte pentru livrare a energiei electrice: S-a prelungit contractul cu OMV Petrom pentru 50 MWh; S-a prelungit contractul cu Nuclearelectrica pentru 35 MWh; Pentru ziua de mâine, s-a procurat 5.530 MWh energie electrică de pe OPCOM", a declarat vicepremierul Andrei Spînu.

Oficialul a precizat că pentru 1 noiembrie Moldova are un deficit necontractat de energie electrică de aproximativ 4.070 MWh. "Așa cum am informat, în luna noiembrie Gazprom a confirmat doar 5.7 milioane metri cubi de gaz pe zi pentru țara noastră, ceea ce reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului. Acest volum va fi repartizat după cum urmează: 3,4 mln metri cubi pe zi pentru malul drept și 2.3 mln pe zi pentru malul stâng. Regiunea transnistreană va primi cu peste 40% mai puțin decât în luna octombrie", a menționat Spînu.

În același timp, compania de stat Energocom a achiziționat de pe piață alte 27 mln metri cubi de gaz. În total, rezerva strategică de gaz este de aproximativ de 127 mln metri cubi. Vicepremierul a făcut un nou apel la reducerea consumului de energie electrică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Maia Sandu cere ajutorul României: Riscăm să rămânem fără gaze și electricitate. Preţul e dublu faţă de România