Video România se pregătește pentru gestionarea unui aflux masiv de migranţi. Amplu exercițiu de salvare în Marea Neagră al Poliției de Frontieră
Cu un război la graniţă, căruia nu i se întrevede sfârşitul şi cu Marea Neagră decretată zonă de risc pentru migraţie, România se pregăteşte pentru primirea refugiaţilor. Poliţia de Frontieră a organizat ieri un exerciţiu care a vizat gestionarea unui aflux masiv de migranţi. Acesta s-a desfăşurat în trei etape, simulând interceptarea, primirea, tratarea şi procesarea unui val de refugiaţi.
Ambarcaţiunile cu migranţi care întră în apele teritoriale româneşti sunt interceptate de nave militare rapide, cu mult înainte să ajungă la ţărm.
Ciprian Popa, comandantul navei interceptoare: Încercam sa luam legatura cu ei sa vedem cate persoane sunt, cate femei, cati copii, daca sunt pobleme medicale. Nu stii ce este la bordul respectiv: poate sa fie un terorist, poate sa fie orice.
Dacă migranţii nu depăşesc câteva zeci, ei sunt lăsaţi pe barca lor şi escortaţi până în Port, însă în cazul în care este vorba de câteva sute, procedurile se schimbă.
Andrei Ene, purtător de cuvânt Garda de Coasta Constanţa: Pană acum nu ne am confruntat cu 500 de migrant o data. Am avut diferite momente, anul acesta una cu 42, anul trecut 3 cu 170 de persoane. Noi trebuie sa fim pregatiti.
- Afacerea cu migranţi transportaţi în Germania: 8.000 de euro de persoană cereau capii reţelei. Banii, investiţi...
- Ucrainenii, cu sutele la coadă pentru a se angaja în România. "Vrem un job pe măsură, nu să facem curăţenie"
- Coadă la uşa AJOFM Constanța. Refugiaţii ucraineni îşi caută joburi. Ce riscă dacă nu se angajează
Marea Neagră, decretată zonă de risc
În faza a 2-a, refugiaţii sunt transportaţi cu autobuzele la centrul de primire, amenajat în unitatea militară a Poliţiei de Fontieră.
Mircea Labeş, Biroul Imigrări Constanţa: În final toti migrantii ajung la lucratorii Inspectoratului Regional pentru Migrari pentru luarea masurilor legale. In functie de solicitarile pe care le fac ei.
Marea Neagră a fost decretată zonă de risc la scurt timp după ce agenția europeana FRONTEX a închis ruta de migrație din Marea Mediterană către Italia și Grecia.
Călăuzele și traficanții de persoane au deschis ceea ce s-a numit "ruta balcanică" un al doilea traseu care include și țara noastră.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰