Video Afacerea cu migranţi transportaţi în Germania: 8.000 de euro de persoană cereau capii reţelei. Banii, investiţi în imobiliare
Anchetatorii au pus tunurile azi pe traficanti.de droguri dar si de migranţi. Procurorii DIICOT au atacat afacerile grupărilotr care trec ilegal refugiaţi peste graniţă. "Călăuzele" au cumpărat locuinţe pe traseul migraţiei pentru a-i caza pe fugari. Îi transportă pe oameni în condiţii la limita supravieţuirii şi găsesc noi şi noi moduri în care să-i ascundă de ochii poliţiei.
Procurorii antimafia au descoperit că transportatorii de legume din Argeş fac parte din reţeaua specializată în trafic de migranţi în Europa de Vest.
Afacerea cu migranţi transportaţi în Germania
Report-Ofițer poliția de frontieră: De când funcţionează?
- Şi-a început activitatea în luna aprilie 2022.
- "Ziua Z a percheziţiilor". Peste 300 de descinderi ale DIICOT în toată ţara: de la trafic de droguri în...
- SUV cu numere româneşti, prăpăd în Sofia. Urmărit de poliție, şoferul a lovit 4 maşini şi s-a izbit de o...
- Răpiţi din autobuz şi obligaţi să lucreze la fermă: 34 de oameni, dintre care 10 copii, au fost salvaţi de la...
- Zeci de migranți înghesuiți în TIR-uri care ieșeau din România. Erau ascunși printre mobilă și gresie,...
Cristina Filip, reporter Obsevator: Gruparea era coordonată de mai mulţi cetăţeni arabi stabiliţi în Germania. Acolo trebuiau să ajungă migranţii. De transport se ocupau complicii din România care îi băgau în dubele de marfă. Până acum poliţia de frontieră a identificat 120 de victime.
Migranţii erau racolaţi de capii reţelei şi convinşi să ia primul zbor spre Turcia. Treceau fraudulos graniţa cu Bulgaria iar acolo îi aşteptau românii. Ca să le piardă urma, îi cazau o zi sau două la noi în ţară, apoi îi treceau ilegal frontiera spre Ungaria, Austria şi mai apoi Germania. Toţi călătoreau mii de kilometri înghesuiţi în spaţiile de dormit situate deasupra cabinei șoferului sau în remorcile frigorifice, cu riscul de a muri îngheţaţi sau asfixiaţi.
Ofițer poliția de frontieră: Migrantul plăteşte un singur preţ pentru tot traseul pe care îl urmează. Aproximativ 8.000 de euro îl costă.
Ca să ascundă totul, traficanţii nu lucrau cu bani gheaţă, ci doar cu plăţi online într-un sistem ce permite transferul banilor de la o persoană la alta, fără a fi necesară înregistrarea plăţilor. Printre victimele sunt şi persoane care au intrat legal în ţară dar au ieşit ilegal în vest
Ofițer poliția de frontieră: Au preluat şi persoane de origine arabă din Romania care intrau legal, în baza unor vize de muncă sau în baza unor vize de studiu.
În urma percheziţiilor, 28 de indivizi au ajuns în faţa procurorilor antimafia. Gruparea a investit mare parte din bani imobiliare. Din aprilie anul trecut şi până acum ar fi cumpărat zeci de garsoniere şi imobile modeste în localităţi aflate pe rutele folosite. Cinci au fost identificate numai în Câmpulung.
Reporter: Pentru ce te-au adus? Cine conducea gruparea? De ce te-au adus aici? Cine conducea întreaga afacere? Aveţi legături cu clanul Cămătaru?
Răspunsul este da, deşi ei nu o recunosc. Unul dintre coordonatorii operaţiunilor este un apropiat al clanului Cămătaru, cea mai periculoasă grupare de crimă organizată din Capitală. Alţi 8 traficanţi sunt fugiţi din ţară şi urmează să fie identificaţi. Poliţiştii din România colaborează şi autorităţile din Germania pentru identificarea capilor operaţiunii.
Un astfel de transoport ilegal a fost descoperit astăzi la malul mării. Este vorba despre 26 de migranți din Afganistan care au trecut ilegal fronteira cu Bulgaria. Călăuză le era un şofer constănţean.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰