Antena Meniu Search
x

Video Ucrainenii, cu sutele la coadă pentru a se angaja în România. "Vrem un job pe măsură, nu să facem curăţenie"

Guvernul strânge robinetul. România a cheltuit aproape 130 de milioane de euro anul trecut cu refugiaţii din Ucraina. De luna aceasta, statul a impus reguli mai stricte pentru ajutorul de cazare şi masă şi le-a tăiat din fonduri.

de Redactia Observator

la 17.05.2023, 07:39

Vezi și

Sute de refugiaţi stau zi de zi la coadă la oficiul de şomaj Constanţa pentru a întreba ce locuri de muncă pot primi. Fără adeverinţa care confirmă că îşi caută de lucru nu mai primesc ajutor de la guvernul României. O tânără speră să găsească acelaşi post pe care îl avea înainte să fugă din calea ruşilor. Era manager la Odessa. 

''Este dificil să îmi găsesc un loc de muncă pentru că avem pregătire şi vrem un job pe măsură. Nu să facem curăţenie sau să spălăm podele. Sper să găsesc un loc de muncă şi să rămân aici până se termină războiul din Ucraina.''

Oferta nu este tocmai pe gustul ucrainenilor care caută un loc de muncă

Pe litoral trăieşte acum cea mai mare comunitate de refugiaţi ucraineni din România. Dintre cei patru milioane de oameni care au trecut prin ţara noastră de la începerea invaziei ruse din Ucraina, aproape 15.000 s-au stabilit în judeţul Constanţa. Cel puţin 200 de locuri de muncă sunt disponibile pentru ei pe litoral, cele mai multe în hoteluri şi restaurante. Doar că oferta nu este mereu pe placul străinilor care caută de muncă.

Pe acelaşi subiect

Adelina Vlad, purtătorul de cuvânt al AJOFM Constanţa: Marea majoritate a celor care ne calcă pragul sunt cu studii superioare, vorbim de manageri, de doctori, de contabili, de economişti, de poliţişti. Avem şi cu studii medii.

''Este foarte dificil pentru că nu toţi ucrainenii ştiu engleză, iar limba română nu este foarte uşoară.'' 

Statul român a cheltuit anul trecut peste 350.000 de euro pe zi cu refugiaţii din Ucraina. Acum, Guvernul a schimbat regulile. Refugiații vor beneficia de o singură tranşă de bani, pentru cel mult patru luni, dacă îşi înscriu copiii la şcoală, în clasele special create. Ei pot primi ajutor pentru cazare și după această perioadă, până la sfârşitul anului, dacă se angajează.

În plus, trebuie să se înscrie în registrul de la departamentul de imigrări. Ajutorul lunar înseamnă două mii de lei de familie, bani pentru cazare, plus 600 de lei de persoană pentru mâncare.

"Încă nu ştim dacă banii pe care ni-i oferă Guvernul României vor fi suficienţi. Este un sprijin binevenit (...) dar pe timpul verii chiriile sunt foarte mari şi nici nu ştim încă dacă apartamentele se vor închiria cu un preţ convenabil." 

Aproape 100 de mii de ucraineni trăiesc acum în România. Puţin peste şapte mii şi-au găsit loc de muncă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Ucrainenii, cu sutele la coadă pentru a se angaja în România. "Vrem un job pe măsură, nu să facem curăţenie"