Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Romgaz şi SOCAR, din Azerbaidjan, vor construi un terminal de lichefiere a gazelor naturale şi de regazificare la Marea Neagră

Compania de stat Romgaz, unul din cei doi mari producători de gaze din România, a semnat un Memorandum de Înţelegere cu SOCAR, compania naţională petrolieră a Republicii Azerbaidjan, prin care vor să construiască un terminal de lichefiere a gazelor naturale şi un terminal de regazificare, precum şi alte instalaţii şi facilităţi necesare în scopul transportului de gaze din zona caspică în România. Nicolae Ciucă a spus că implementarea proiectului va demara cu un studiu de fezabilitate, finanţat în comun de către ambele părţi, relatează Agerpres.

de Redactia Observator

la 19.10.2022 , 16:52

Romgaz şi SOCAR, din Azerbaidjan, vor construi un terminal de lichefiere a gazelor naturale şi de regazificare la Marea Neagră Romgaz şi SOCAR, din Azerbaidjan, vor construi un terminal de lichefiere a gazelor naturale şi de regazificare la Marea Neagră - Profimedia Images/Arhivă

”Romgaz şi SOCAR, compania naţională petrolieră a Republicii Azerbaidjan, au semnat astăzi, 19 octombrie 2022, la Bucureşti, un Memorandum de Înţelegere care pune bazele unei noi colaborări între cele două companii. Prin acest Memorandum de Înţelegere cele două companii oficializează intenţia lor de a explora oportunităţile de dezvoltare în comun a unui proiect de gaze naturale lichefiate la Marea Neagră. Proiectul ar consta într-un terminal de lichefiere a gazelor naturale şi un terminal de regazificare precum şi alte instalaţii şi facilităţi necesare în scopul transportului de gaze din zona caspică în România”, anunţă compania de stat.

Companiile semnatare îşi propun să iniţieze elaborarea în comun a unui studiu care să identifice fezabilitatea tehnică, financiară şi comercială a unui asemenea proiect, iar în baza rezultatelor acestuia să demareze negocieri în vederea încheierii unui acord privind termenii şi condiţiile de dezvoltare a proiectului GNL Marea Neagră.

”În contextul energetic actual, iniţiativa celor două companii reprezintă o nouă oportunitate de asigurare a accesului pieţei din România şi a celor din regiune la resurse de gaze naturale din zona Mării Caspice cu impact pozitiv semnificativ asupra siguranţei energetice a statelor din Europa Centrală şi de Sud-Est”, precizează Romgaz.

Articolul continuă după reclamă

Nicolae Ciucă: "Este un proiect pe care-l aşteptăm cu foarte mare interes, pentru că este un proiect nou, atât pentru noi, cât şi pentru Azerbaidjan"

Pe acelaşi subiect

"La întâlnirea anterioară pe care am avut-o la 1 octombrie la Sofia, cu preşedintele Azerbaidjanului, domnul Aliyev, am discutat despre posibilitatea demarării unui astfel de proiect. Iată că, la nici trei săptămâni, are loc demararea procesului prin care acest proiect să poată înceapă să fie implementat”, a afirmat Nicolae Ciucă, miercuri, la semnarea memorandumului.

La eveniment au mai participat ministrul Economiei Mikayil Jabbarov, ministrul Energiei din Republica Azerbaidjan şi ministrul Energiei Virgil Popescu.

Şeful Executivului a mai spus că implementarea proiectului va demara cu un studiu de fezabilitate, finanţat în comun de către ambele părţi.

„Ne-am angajat ca o companie internaţională să deruleze studiul de fezabilitate şi, în felul acesta, să avem garanţia că el va fi adus la bun sfârşit, pentru că avem nevoie de acest gaz şi de construcţia capabilităţilor, de asemenea, într-un timp foarte scurt. La final sperăm să avem cele două terminale, de-o parte şi de alta, pe malul estic şi pe malul vestic al Mării Negre, astfel încât să putem să diversificăm şi să suplimentăm coridoarele de aducere a gazului din Bazinul Mării Caspice către Europa”, a completat Ciucă.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Romgaz şi SOCAR, din Azerbaidjan, vor construi un terminal de lichefiere a gazelor naturale şi de regazificare la Marea Neagră