Video Rusia a mai scăpat o dronă în România, la o zi după amenințările privind avioanele F-16 ale Ucrainei. Tulcenii de la Dunărie, sub teroarea războiului
O nouă dronă folosită de ruşi în atacurile asupra Ucrainei s-a prăbuşit pe teritoriul României. Aparatul a căzut lângă localitatea tulceană Grindu. Forţele aeriene au ridicat aeronavele F-16 şi Eurofighter pentru a survola zona de frontieră. Între timp, Rusia sporeşte ameninţările: România va fi considerată stat agresor, dacă avioanele F-16 folosite de Ucraina vor pleca în misiune de pe teritoriul nostru.
Prăbuşirea dronei a venit după bombardamentele ruşilor în porturile ucrainene Ismail şi Reni. Potrivit MApN, aparatul a căzut la 4 kilometri de localitatea tulceană Grindu, într-o zonă nelocuită. De fapt, locul prăbuşirii este la peste 7 kilometri în aval de Grindu, vizavi de Reni. În urmă a rămas un crater de un metru şi jumătate. Drona a fost recuperată în această dimineaţă.
- Constantin Spînu, director comunicare strategică MApN: Au fost luate măsuri de securizare a zonei și au fost notificate structurile competente pentru ridicarea probelor și desfășurarea investigațiilor.
Oamenii din zonă trăiesc sub teroarea războiului de la graniţă.
- Localnic: S-a auzit ca şi cum s-ar fi trântit o tablă. O ceva, o pocneală foarte puternică s-a auzit.
- Localnic: Ne trezim foarte des cu zguduială. Când a fost mai puternic, mi s-a clătinat şi patul.
- O dronă folosită pentru atacarea Ucrainei a căzut în România: crater de 1,5 m. MApN identificase o posibilă...
- "Pacea va veni când Rusia îşi va atinge obiectivele". Vladimir Putin, la prima conferință-maraton de la...
- Rusia amenință România cu "măsuri adecvate", dacă avioanele F-16 ale Kievului vor decola din țara noastră și...
Drona a fost detectată de radar când a intrat pe teritoriul românesc
Forţele Aeriene Române au ridicat avioane de tip F-16 şi Eurofighter Typhoon din bazele de la Feteşti şi Mihail Kogălniceanu. Iar oamenii din Galaţi şi Tulcea au primit mesaje Ro-Alert în care erau avertizaţi să se pună la adăpost.
- Neculai Neagu, primarul localităţii Grindu: Sunt bătrâni, sunt bolnavi care, vă daţi seama, reacţia lui când aude Ro-Alert noaptea la 1, 2, 3 noaptea.
Este a cincea dronă recuperată de pe teritoriul României de la începutul luptelor lângă Dunăre. Trei au căzut până acum lângă localitatea Plauru, iar una s-a prăbuşit lângă o bază militară de lângă Nufăru.
Nu sunt singurele ameninţări care vin dinspre Rusia
Konstantin Gavrilov, reprezentantul Rusiei la OSCE: Folosirea aerodromurilor din Polonia, România, Slovacia pentru lovituri asupra trupelor noastre din Ucraina va fi considerată drept o participare a acestor ţări la acţiunile militare asupra trupelor noastre din Ucraina.
- Virgil Bălăceanu, general în rezervă: Rusia poate să aplice tipul de lovituri chirurgicale. Asta înseamnă lovirea bazelor aeriene de pe teritoriul statelor membre NATO care sunt utilizate pentru decolarea aeronavelor. Eu sunt convins că nu se va ajunge la aşa ceva.
Totuşi, reprezentanţii NATO avertizează că pericolul rusesc nu poate fi ignorat.
- Jens Stoltenberg, secretar general NATO: Dacă Putin câştigă în Ucraina, există un risc real ca agresiunea lui să nu se oprească acolo.
Într-o conferinţă de presă, Vladimir Putin a vorbit despre drepturile Rusiei în zona Mării Negre.
- Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Toată regiunea Mării Negre a fost cedată Rusiei, ca urmare a războaielor ruso-turce. Ce treabă are Ucraina cu asta? Crimeea şi toată regiunea Mării Negre nu au nicio legătură cu Ucraina. Odesa este de fapt un oraş rusesc.
România şi-a asumat, momentan, doar instruirea piloţilor ucraineni pe avioane F-16, la baza aeriană de la Feteşti. Dup prăbuşirea dronei, şeful misiunii diplomatice a Federației Ruse a fost chemat la Ministerul Afacerilor Externe pentru a da explicaţii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰