Antena Meniu Search
x

Video S-a înecat cu apa din cristelniţă şi a sfârşit violent. Răsturnare de situaţie şi acuzaţii de muşamalizare în cazul bebeluşului mort după botez

Răsturnare de situaţie în cazul bebeluşului din Suceava, mort în urmă cu doi ani imediat după taina botezului. A avut parte de un sfârşit violent, după ce s-a înecat cu apa din cristelniţă, spun legiştii de la Bucureşti. Raportul contrazice expertiza medicilor din Suceava, care au stabilit că băieţelul a murit de pneumonie. Preotul, cercetat pentru ucidere din culpă, încă slujeşte. Arhiepiscopia aşteaptă verdictul instanţei pentru a lua măsuri. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 26.01.2023, 19:27

Vezi și

În ianuarie 2021, avea loc botezul: "Se botează robul lui Dumnezeu (...). În numele Tatălui, în numele Fiului şi al Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor! Gata, gata". Iustin se chinuie să scâncească. O mână de om, născut prematur. Sunt ultimele clipe în care părinţii săi îi aud glasul. Băieţelul este scufundat de trei ori în cristelniţă, într-o biserică din Suceava, în timp ce preotul îi acoperă gura. În braţele duhovnicului, cel mic e agitat. Dă din mâini şi picioare. 

Bebeluşul a murit după botez

Pare că se îneacă. Bunica dă alarma imediat după ce observă că nepotul său nu mai respiră bine. Ajunge la spital în stop cardio-respirator, iar trupul său firav nu rezistă. Băieţelul avea doar 6 săptămâni. 

"Preotul a încercat să ia legătura cu mine la trei săptămâni de la incident, propunându-mi să ajungem la o înţelegere", susţine tatăl bebeluşului. "Părinţii spun că atunci când au ajuns cu bebeluşul la biserică, acesta era într-o stare bună şi că, deşi plângea foarte tare, preotul a continuat slujba şi l-a băgat greşit în apă", relatează Clara Mihociu, reporter Observator. 

Pe acelaşi subiect

Două rapoarte contradictorii ale medicilor legişti din Suceava şi Bucureşti

La trei luni de la tragedie, doi medici legişti din Suceava scriu sec în raportul lor - moartea băieţelului nu a fost violentă, n-au găsit apă în plămânii săi, iar cel mic a murit din cauza unei pneumonii. Revoltaţi, părinţii cer expertiză de la Bucureşti. "Doamnele doctor au vrut să muşamalizeze acest dosar. Deşi copilului i-a ieşit sânge pe nas după ce a leşinat, nu se discută nimic despre vreo hemoragie internă", spune tatăl lui Iustin

După aproape doi ani, vin în sfârşit rezultatele, care confirmă suspiciunile. Trei medici legişti din Capitală îşi pun parafa pe un nou raport şi răstoarnă cazul. Iustin a avut parte de o moarte violentă după ce a inhalat cel puţin 100 de mililitri de apă. Legiştii de la Suceava nu comentează expertiza: "(n.r. Medicul legist) a zis că nu vrea să dea declaraţii", răspunde o asistentă.

"Acest raport arată clar că preotul este vinovat de moartea copilului şi contrazice raportul de expertiză de la Suceava", a precizat tatăl lui Iustin. Ancheta se concentrează acum pe vinovaţi. O a treia comisie urmează să stabilească cine a greşit. Preotul care a oficiat taina botezului, cercetat pentru ucidere din culpă, a fost suspendat de la slujire trei luni în 2021. Şi-a reluat slujbele imediat după ce primul raport IML l-a arătat nevinovat.

Arhiepicopia Sucevei aşteaptă verdictul final

Arhiepicopia Sucevei încă aşteaptă verdictul final. "Părintele Alexandru Mzarache este în continuare slujitor. Până nu este o decizie finală, nu putem să aplicăm o sancţiune", a declarat Alexandru Flavian Sava, Arhiepiscopia Sucevei. "Părintele Alexandru Mazarache este nevinovat, nu are nicio culpă. Decesul bebeluşului nu are legătură cu botezul", afirmă Balațchi Marcel, avocatul preotului. 

Moartea lui Iustin a împărţit societatea în două la momentul tragediei. În timp ce unii cereau ca ritualul să fie schimbat, alţii nici n-au vrut să audă de aşa ceva. Rânduiala săvârșirii Botezului nu a fost modificată, fiind transmisă preoților doar o recomandare privind atenția sporită în cazurile în care pruncii au afecțiuni pe care părinții le fac cunoscute.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » S-a înecat cu apa din cristelniţă şi a sfârşit violent. Răsturnare de situaţie şi acuzaţii de muşamalizare în cazul bebeluşului mort după botez