Antena Meniu Search
x

Video Satu Mare a făcut o pistă de biciclete de 200 de metri, cu 1.000 de euro. E plină de stâlpi şi se termină într-un gard

Bicicliştii din Satu Mare sunt revoltaţi de cea mai nouă investiţiei a primăriei. Este vorba despre o pistă lungă de 200 de metri, trasată pe trotuar, plină de stâlpi de electricitate şi care se termină într-un gard metalic. Lucrarea, care a costat peste 1.000 de euro, constă în trasarea cu vopsea şi câteva semne rutiere. Autorităţile ridică din umeri - nu aveau altă variantă pentru proiectul care va avea 19 kilometri când va fi gata.

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 23.03.2023, 20:04

Vezi și

În noiembrie anul trecut, autorităţile locale se lăudau, în faţa unui expert suedez în probleme de trafic, cu planurile pentru biciclişti. Pistele însă sunt departe de cele realizate în ţara vizitatorului. "Excelentă! Plină de obstacole, cum ne place nouă la skate park", spune, ironic, Richard, biciclist. "E o bătaie de joc! Fără glumă", adaugă el.

Slalom printre stâlpi, pe pista de biciclişti

Pe o porţiune de 200 de metri, proaspăt dată în folosinţă, cicliştii trebuie să fie cu ochii-n patru, din cauza stâlpilor de electricitate. Amenajarea deficitară a pistei a fost semnalată pe reţelele de socializare de unul dintre reprezentanţii comunităţii de biciclişti din oraş: "Azi, la o plimbare prin oraş, am rămas şocat. Pistă de biciclete nou vopsită, table proaspăt montate. 200 de metri de pistă 5 stâlpi în mijlocul benzii trasate pentru biciclişti. Vom folosi aceste piste? NU. Nu sunt suficiente şi sigure."

Şi asta pentru că traseul se termină într-un gard metalic. Investiţia - vopsea verde şi câteva indicatoare rutiere - a fost de 6.000 de lei, bani din bugetul local. "Având în vedere că pe zona respectivă trotuarele au fost reabilitate recent anul trecut, am considerat că se poate crea o zonă comună pe care să o poată folosi şi bicicliştii, şi pietonii. Știu că este controversat că există nişte stâlpi pe trotuar. Acei stâlpi au existat şi acum 50 de ani", a declarat Maskulik Csaba, citymanager Primăria Satu Mare.

Obişnuiţi cu infrastructura deficitară dedicată bicicliştilor, unii localnici preferă să ocolească obstacole pe piste, decât să circule pe şosea. "Dacă sunt pe drum, mă claxonează oamenii cu automobile", spune Richard, biciclist. "N-avem ce face. Trebuie să ocolim, să să avem grijă cum mergem", mărturiseşte un alt biciclist. 

Actuala rețea de piste de biciclete din Satu Mare are o lungime de aproximativ 4 kilometri. În viitor va fi extinsă cu încă 19 kilometri, în cadrul unui proiect european. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Satu Mare a făcut o pistă de biciclete de 200 de metri, cu 1.000 de euro. E plină de stâlpi şi se termină într-un gard