Antena Meniu Search
x

Scandalul pestei porcine ar putea fi tranşat în instanţă. Parchetul General a deschis un dosar penal in rem

Scandalul pestei porcine ar putea fi tranşat în instanţă. Parchetul General a deschis un dosar penal in rem şi verifică modul în care s-a intervenit pentru a opri răspândirea rapidă a virusului.

Vezi și

Scandalul pestei porcine ar putea fi tranşat în instanţă. Parchetul General a deschis un dosar penal in rem şi verifică modul în care s-a intervenit pentru a opri răspândirea rapidă a virusului. O anchetă a cerut şi şeful statului.

Klaus Iohannis spune că responsabile pentru haosul din ţară sunt Guvernul şi instituţiile subordonate, pe care le acuză de incompetenţă. Tensiunile de la vârful ţării au efecte devastatoare printre fermieri. În criză majoră şi fără despăgubiri sigure, patronii celor mai mari ferme din ţară încearcă să îşi vândă afacerile. Iar în plină epidemie şi cu inspectorii DSV la poartă, ţăranii îşi taie şi ultimele animale.

Procurorii de la Parchetul General au deschis un dosar de cercetare penală referitor la situaţia pestei porcine. La această autosesizare se adaugă şi o plângere depusă acum două zile de un petent.

Haosul din ţară adânceşte războiul de la vârf. Şi preşedintele Klaus Iohannis cere anchetă şi acuză Guvernul că ar fi favorizat răspândirea virusului. Deşi Comisia Europeană ar fi trimis avertizări încă din februarie 2017, Executivul nu ar fi luat măsuri pentru a stopa fenomenul, mai spune şeful statului. 

"Reprezintă cel puțin o dovadă de incompetență faptul că ANSVSA, instituție aflată în subordinea directă a Prim-ministrului, nu a demonstrat eficiență în privința măsurilor prin care să fie asigurată frontiera de biosecuritate necesară blocării răspândirii virusului în teritoriul național", se arată în comunicatul Aministraţiei Prezidenţiale.

Dar scandalul dintre Palate nu opreşte haosul din ţară. Despăgubirile crescătorilor de porci sunt în continuare în aer. La Guvern se fac calcule doar pe hârtie, în timp ce disperarea ţăranilor atinge cote maxime. 

ANSVSA anunţă că a doua tranşă a plăţilor pleacă spre cei păgubiţi. 

Viorica Dăncilă, premierul României: "Sunt disponibili peste 200 de milioane de lei, în special pentru plata despăgubirilor în urma evoluţiei pestei porcine africane, dar şi pentru achiziţia de dezinfectanţi, kituri de laborator şi alte materiale necesare ANSVSA."

Un sfert din banii alocaţi reprezintă doar pierderile unui întreprinzător din Tulcea. Pesta africană a provocat o pagubă de 52 de milioane de lei la una dintre cele mai mari ferme din ţară. 48 de mii de porci au fost omorâţi, iar 140 de angajaţi au fost disponibilizaţi.

La afacerea de 20 de milioane de euro, mai lucrează doar 10 oameni. Maria Evduh e unul dintre ei. Se plânge că nu are bani să-şi trimită cei doi copii la şcoală peste 4 zile. 

"Şase ani de zile am fost stabili, salariul era la timp, aveam loc de muncă. Acumm în judeţul nostru, cam toate locurile de muncă s-au distrus, de pe timpul lui Ceauşescu, totul e paragină", spune femeia.

Directorul general al fermei, un român care a lăsat Austria ca să deschidă afacerea în România, spune că nu-i mai rămâne decât să pună lacătul pe uşă. 

Nicolae Ciuleac, director general: "Tot acest complex nu se va mai putea reconstrui. O să ne dea banii. Nimeni nu ne spune când. De fapt cui îi pasă? Eu nu cred că îi pasă cuiva. În afară de vorbe, nu e nimic."

Ne aflăm în secţia tranşare. Aici se lucrează maximum 40 de tone de carcase de porc pe săptămână. De trei ori mai puţin faţă de perioada de dinaintea crizei.

600 de tone de carne care se aflau în depozite au fost aruncate, pe motiv că se aflau în zona unde a fost depistat focarul pestei porcine.

Ultimele focare de pestă porcină au fost descoperite în localităţile Oltina şi Saraiu din Constanţa. De dimineaţă, inspectorii au ucis 100 de animale. Unele dintre ele, bolnave, au fost găsite în agonie.

Alţi ţărani şi-au tăiat porcii înainte de vizita inspectorilor. Ca să îngroape toate animalele sacrificate, autorităţile au decis să fie săpată o singură groapă, departe de puţurile de apă din localitate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Evenimente » Scandalul pestei porcine ar putea fi tranşat în instanţă. Parchetul General a deschis un dosar penal in rem