Antena Meniu Search
x

Schema prin care 14 români au luat ajutoare sociale de 5 milioane de dolari în SUA. Anchetă FBI în România

Anchetă FBI în ţara noastră. Autorităţile federale americane caută 14 români care ar fi prejudiciat statul California cu milioane de dolari. Infractorii, organizaţi într-o reţea, ar fi obţinut ilegal beneficii guvernamentale americane. În colaborare cu autorităţile române, s-au făcut deja percheziţii domiciliare în judeţele Argeş şi Teleorman.

de Redactia Observator

la 17.11.2023, 13:39

Vezi și

Procurorii DIICOT şi agenţii FBI au efectuat opt percheziţii în judeţele Argeş şi Teleorman pentru prinderea unor români căutaţi în Statele Unite pentru o fraudă de peste 5 milioane de dolari.

Autorităţile americane au pus sub acuzare 14 români, care ar fi complici într-un grup infracţional organizat, "Sandu Syndicate", al cărui lider a fost reţinut în luna martie 2023

Membrii grupării sunt acuzaţi de mai multe fraude şi furturi pe teritoriul SUA, iar schema infracţională ar fi avut ca scop obţinerea de ajutoare de şomaj în California. În urma percheziţiilor din Argeş şi Teleorman au fost găsite şi confiscate mai multe bunuri, printre care sume importante de bani, bijuterii, ceasuri de lux, un telefon mobil, dar şi mai multe înscrisuri şi arme albe. Până acum, pe teritoriul României a fost reţinută o persoană de 27 de ani, iar pe teritoriul SUA, alţi trei români.

Schema prin care românii au păcăli statul american

Membrii grupării ar fi acţionat în mod sistematic în scopul facilitării obţinerii frauduloase de către sute de persoane de cetăţenie română a unor beneficii materiale de la EDD, prin depunerea de cereri, crearea de documente justificative falsificate şi ajutor dat în antedatarea cererilor.

În mod concret, începând cu iulie 2021, liderii grupării ar fi transmis, prin intermediul reţelelor de socializare, anunţuri prin care ofereau servicii sau întâlniri pentru a solicita, în mod fraudulos, beneficii financiare de la EDD California, constând în sume cuprinse între 1.000 dolari şi 1.500 dolari, în vederea deschiderii de conturi în cadrul aplicaţiei.

În continuare, liderii grupării ar fi dezvoltat un proces în vederea obţinerii de beneficii patrimoniale, prin folosirea de identităţi false, facturi de utilităţi falsificate, declaraţii de venit falsificate, formulare falsificate şi carduri de asigurare de sănătate frauduloase.

De asemenea, aceştia ar fi falsificat cererile de aplicare prin "antedatarea" sau modificarea acestora, prin menţionarea în fals a unei date anterioare de începere a şomajului, pentru a genera venituri frauduloase suplimentare. Prejudiciul cauzat statului California este estimat la aproximativ 5.200.000 de dolari.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Schema prin care 14 români au luat ajutoare sociale de 5 milioane de dolari în SUA. Anchetă FBI în România