Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Sfântul Andrei. Mii de pelerini au răzbit prin frig şi ploaie, la racla cu moaşte: "Ne rugăm să ia virusul, să ia bolile, să ia tot"

Zi de mare sărbătoare pentru creştini. Azi îl celebrăm pe Sfântul Andrei, ocrotitorul României, cel care a botezat primii locuitori ai acestor meleaguri. Aproximativ cinci mii de pelerini s-au îndreptat către Peştera Sfântului pentru a se închina la moaşte. Nici ploaia, nici ninsoarea nu i-a împiedicat să meargă pe jos kilometri întregi pentru o rugăciune.

de Andreea Filip

la 30.11.2021 , 19:24

Mii de pelerini au luat-o pe jos patru kilometri prin ploaia rece, pe lângă coloana de maşini. Sunt veniţi din toate colţurile ţării ca să se închine la moaştele celui care a propăvăduit creştinismul pe aceste meleaguri, în urmă cu mai bine de două mii de ani. Oamenii vin "cu gânduri de credinţă, de speranţă, de mai bine". "Şi cu Dumnezeu înainte şi pentru toată lumea, să fie sănătoasă", completează o femeie.

După un drum istovitor, pelerinii s-au aşezat la coada către racla cu moaştele Sfântului Andrei, ocrotitorul României. Nimeni nu se plânge de lunga aşteptare în frig. "O să îndurăm, ce să facem, cu ajutorul lui Dumnezeu", spune o tânără.

Slujba din zi de sărbătoare le-a adus multora liniştea de care aveau atâta nevoie. Iar drumul de întoarcere a fost la fel de greu. Pentru că toate microbuzele şi autocarele au fost oprite de către poliţişti la intrare pe drumul către Peştera Sf. Andrei, oamenii au fost nevoiţi să parcurgă pe jos cei patru kilometri, când au venit, pe ploaie, iar cand s-au întors, pe ninsoare

Vezi și

Nici măcar Arhiepiscopul Tomisului nu a reuşit să schimbe regulile. "L-am căutat pe ministrul de Interne pe toate telefoanele, nu l-am prins, să ne dea o dezlegare, ca să le spun ca pot să vina cu de toate", explică ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Pe acelaşi subiect

Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor. Pelerinii s-au adunat şi la Galaţi

Un alt lăcaş sfânt în care sunt păstrate fragmente din moaştele Sfântului Andrei este la Galaţi. Mii de credincioşi au aşteptat ore întregi în ploaie în faţa Catedralei Arhiepiscopale. "Să ne rugăm pentru sănătate, să ne păzească Dumnezeu de bolile astea care au venit peste noi", spune un bărbat. Iar o femeie adaugă: "Nu avem ce să facem, atât ne-a rămas, Dumnezeu, Dumnezeu şi atât. Ne rugăm să ia virusul, să ia bolile, să ia tot". 

Liturghia de Sfântul Andrei, la Patriarhia din Bucureşti

Liturghia din această dimineaţă a fost o oprire înainte de serviciu şi pentru mulţi bucureşteni veniţi la Patriarhie. Unii îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei în familie. "Am şi o nepoţică pe care o cheamă Andreea, dar nu pot fi alături de ea datorită timpului", mărturiseşte un bărbat. "Astăzi, aşadar, nu putem decât să ne bucurăm, să ne ridicăm gândul pe o verticală de care uităm în general, să ieşim din această orizontală cenuşie şi plină de suferinţă", spune Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Aproape un milion de români îşi serbează onomastica pe 30 noiembrie. Vezi aici: Mesaje de Sf. Andrei. Cele mai frumoase urări, sms-uri şi felicitări pentru cei care îşi sărbătoresc onomastica.

Andreea Filip Like

Nu cred în coincidențe, cum nu cred că am ajuns întâmplător în această meserie. Unele lucruri sunt predestinate și, orice ai face, se întâmplă.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la cadourile de Crăciun pentru a economisi mai mulţi bani?
Observator » Evenimente » Sfântul Andrei. Mii de pelerini au răzbit prin frig şi ploaie, la racla cu moaşte: "Ne rugăm să ia virusul, să ia bolile, să ia tot"