Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Sfârşitul anului 2017, COMPLET NEOBIŞNUIT! Meteorologii români anunţă SCHIMBĂRI INCREDIBILE ale vremii în lunile viitoare

Elena Mateescu, director executiv la Administraţia Naţională de Meteorologie, a vorbit la Antena 3, în cadrul emisiunii "Ediţie Specială" despre ce se va întâmpla cu vremea și schimbările climatice severe anunțate pentru următoarele trei luni.

de Redactia Observator

la 26.08.2017 , 11:08

Elena Mateescu, director executiv la Administraţia Naţională de Meteorologie, a vorbit la Antena 3, în cadrul emisiunii "Ediţie Specială" despre ce se va întâmpla cu vremea și schimbările climatice severe anunțate pentru următoarele trei luni.

Conform directorului ANM, toamna vine cu zile extrem de călduroase, dar și zile cu temperaturi foarte scăzute. Mai mult, vom putea vorbi de secetă în unele zone, acolo unde media precipitațiilor se va situa undeva la 60% din valorile normale, dar limitele lunare ale temperaturilor medii se vor păstra în cadrul valorilor normale. 

Articolul continuă după reclamă

Valorile mai ridicate se vor înregistra în special în zona de sud, sud-est și sud-vest a țării, unde vor fi temperaturi peste medii.

Pe acelaşi subiect

Elena Mateescu spune însă că temperaturile se vor menține în scădere, în special din cauza evoluției calendaristice. Septembrie poate fi considerată tot o lună de vară din punct de vedere al temperaturilor, cu valori ce vor putea să depășească 30 grade.

SCHIMBĂRI CLIMATICE ÎN ROMÂNIA

Directorul ANM a avertizat însă că, în ultimii ani, verile au devenit din ce în mai călduroase şi mai secetoase, iar perioadele de arşiţă din ce în ce mai lungi.

"Canicula prelungită ar putea duce la dispariţia unor surse de hrană. Ritmul în care planeta se încălzeşte este unul extrem de alert. Sunt creşteri succesive în fiecare decadă. Clima se schimbă, iar noi suntem contemporani cu acest fenomen.

La nivel planetar, 2016 a fost cel mai călduros an din istoria măsurătorilor. Nu face excepţie nici anul 2017. Fiecare lună, începând din ianuarie, s-a situat pe un top în ceea ce priveşte locul doi sau locul 3 ca fiind cele mai călduroase luni ale ultimilor 137 de ani, din 1850 şi până în prezent. Iată deci că tendinţa de încălzire continuă. 

Aceeaşi evoluţie este şi la nivelul României. Începând din 2000, au fost cei mai călduroşi ani din istoria măsurătorilor", a declarat Elena Mateescu.

Directorul executiv al ANM a mai spus că este este posibil ca unul din doi ani să fie cei mai călduroşi, în care valurile de caniculă să fie din ce în ce mai persistente.

FENOMENELE METEO EXTREME, pericol uriaş pentru România

Cristian Proistocescu, cerecetător la University of Washington, a declarat la Antena 3 că ritmul de încălzire la nivel mondial se va accelera în viitor.

"Dacă se reduc emisiile de dioxid de carbon, oceanul va absorbi o parte din acest dioxid de carbon şi atunci este posibil ca temperatura să nu crească în mod accelerat sau chiar să coboare. Problema este capacitatea oceanului de a absorbi acest dioxid de carbon. 

Cu cât ne hotărâm mai târziu să ne trezim la realitate şi să reducem emisiile, cu atât efectul oceanului va fi mai mic şi este posibil să fie prea târziu. 

Dacă am opri emisiile în următorii zece ani, mai mult ca sigur nu va fi prea tâziu. 

Ceea ce este sigur, va fi mult mai cald. Un studiu recent arată că este posibil ca zone întinse ale pământului să aibă temperaturi în care organismul uman nu mai poate trăi. Momentan, astfel de extreme apar foarte rar, dar este posibil ca până la sfârşitul secolului aproape o treime din suprafaţa pământului să aibă aceste canicule în care omul nu mai poate trăi fără aer condiţionat", a conchis cercetătorul român. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Sfârşitul anului 2017, COMPLET NEOBIŞNUIT! Meteorologii români anunţă SCHIMBĂRI INCREDIBILE ale vremii în lunile viitoare