Antena Meniu Search
x

Video Situaţie îngrijorătoare pe litoral. Delfin, găsit mort pe plajă, în zona cazinoului din Constanța: "Mor din cauza acțiunilor umane"

Situaţie îngrijorătoare pe litoral! Un delfin mort a fost descoperit ieri, în zona cazinoului din Constanța. Mamiferul a fost văzut de localnicii care se plimbau pe faleză şi care au sunat la 112. Biologii au mers şi ei pe plajă, însă au decis să nu îl mai ridice de acolo din cauza stării avansate de putrefacție. Au fost însă prelevate probe pentru a se stabili cauza morţii.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 05.03.2024, 08:21

Vezi și

Specialiştii spun că ar fi vorba de un marsuin, o specie care se regăseşte mai tot timpul anului în zonele portuare, aflat în căutare de hrană. "Mor din cauza acțiunilor umane, în special. Fireşte că sunt şi morţi naturale. Dar aşa este posibil să fie vorba de activități umane, pescuit, plase de pescuit sau trasportul - e vorba de lovirea de către ambarcaţiuni", a declarat Adrian Bîlbă, biolog.

În 2023, peste 70 de exemplare de delfini au eşuat pe litoralul românesc

Biologii au prelevat probe şi încearcă acum să afle de ce a murit exemplarul eşuat de pe plaja din Constanţa. Din păcate, situaţia este din ce în ce mai gravă, iar numărul delfinilor eşuaţi pe litoralul românesc creşte de la an la an. "Prin comparaţie cu ceilalţi ani, situaţia eşuării cetaceelor la litoralul românesc se prezenta cu unu până la patru exemplare eşuate până în acest moment. Însă acest fapt nu coincide neapărat cu vârfurile de eşuare înregistrate la litoralul românesc, şi aici putem da câteva exemple: anii 2012, 2017, 2022, când 200 de exemplare au fost înregistrate eşuate pe plajele româneşti ale Mării Negre", a declarat Marian Paiu, director ONG Mare Nostrum.

În 2023, peste 70 de exemplare de delfini au eşuat pe litoralul românesc. La prima vedere, cifra poate părea mică, însă realitatea este alta. Populaţia de delfini din Marea Neagră a scăzut dramatic în ultimii ani. În urmă cu 70 de ani, în toată Marea Neagră existau în jur de două milioane de exemplare. În prezent au mai rămas 500.000, iar ultima numărătoare a arătat că, în apele teritoriale româneşti trăiesc în jur de 21.000 de delfini.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Situaţie îngrijorătoare pe litoral. Delfin, găsit mort pe plajă, în zona cazinoului din Constanța: "Mor din cauza acțiunilor umane"