Antena Meniu Search
x

Video Şoferii STB cer 10.000 de lei salariu, sau ameninţă că blochează iar Capitala. Lunga listă de cerinţe, de la pastă de dinţi la primă peste primă

Ameninţă cu greva dacă nu primesc bani pentru cremă cu protecţie solară, săpun, periuţă de dinţi şi suc de portocale. Şoferii şi vatmanii din Bucureşti se pregătesc să blocheze Capitala. Pe lângă aceste revendicări, vor şi salarii mărite. Acum, un conducător de troleibuz câştigă 8.000 de lei pe lună. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 08.09.2023, 21:07

Vezi și

Angajaţii STB nu sunt mulţumiţi de majorarea salariilor cu 13% de la inceputul anului. Au cereri suprinzătoare.

Greva STB. Lunga listă de cerinţe

Cremă cu protecţie solară, prosop, săpun, periuţă şi pastă de dinţi sau suc de portocale. Sunt cerinţele sindicatului STB pentru angajati. Pentru toate acestea şoferii şi vatmanii ar urma să primească fiecare câte 50 de lei. Cer încă 125 de lei pentru angajaţii care lucrează în depouri, la atelierele de reparaţii. Sunt bani pentru soluţii antidot: adică lapte, suc de citrice sau ceai.

Mulţi şoferi spun că vin cu o parte din aceste produse de acasă. "Prosop acolo, fâs-fâsuri de la noi cu soluţii care nu lasă urme. Fiecare cum s-a putut gospodări", spune Vasile Cioată, şofer STB.

Pe acelaşi subiect

Întrebat la ce i-ar folosi crema cu protecţie solară, răspunde: "Vara, pe timpul verii. Te bate soarele pe parbriz pe partea aia eşti negru. Eşti jumătate negru, jumătate alb"Vasile Cioată afirmă că ar face grevă cu orice risc: "Nu are cum să te dea afară dacă greva e legală"

Şoferii de la STB cer condiţii mai bune de lucru. "Periuţe de dinţi nu, dar prosoape săpun, da, de ce nu? La cap de linie, nu ne spălăm si noi pe mâini să ne ştergem?", spune un şofer STB.

Imagini fimlate cu camera ascunsă: 

  • Şofer STB: Înainte ne mai dădea apă minerală. Acum nu mai avem pur şi simplu nimic. Noi venim de acasă cu prosoape, şerveţele, dezinfectant, cu absolut orice.
  • Reporter: Faceţi grevă?
  • Şofer STB: Da bineînţeles, doamnă.

Sindicaliştii vor şi un set de prime

Pe lângă produse de igienă, sindicaliştii vor şi un set de prime. Mai multe salarii compensatorii, dacă un angajat este dat afară şi cinci lefuri primă de pensionare. Spun că le merită pentru că au parte de condiţii rele de la muncă. 

  • Vatman: La condiţiile pe care le avem, cred că da.
  • Reporter: Ce înseamnă condiţiile de muncă proaste?
  • Vatman: Păi că nu avem aer condiţionat, că avem rablele astea cu care lucrăm.
  • Vatman: Ne-a terminat cu coloana. 
  • Reporter: Sunteţi mulţumit de salariu?
  • Vatman: Nu. Mai ales că muncim sâmbete, duminici, chemări din libere. 

Conducerea STB le oferă angajaţilor o mărire de cel mult 10%, dar sindicaliştii vor mai mult. "Acest 15% totuşi e mediu. Nu e nici mare, nici mic. E un pic cam mic. Un 20% ar fi ok", crede Valer Ciobanescu, reprezentant sindicat.

Ce salarii ar avea angajaţii STB

Cu această majorare, salariul unui şofer de troleibuz ar putea ajunge la aproape 10.000 de lei. În plus, sindicaliştii cer câte 500 de lei primă de Paşte, Crăciun şi de Ziua Transportului, iar pentru concediu sau tratamente medicale, vor de la Societatea de Transport 5.000 de lei plus transport şi cazare.

Şoferii şi vatamanii au blocat Capitala în ianuarie anul trecut, într-un protest ilegal, care a durat cinci zile. Au renunţat după ce STB a anunţat că angajează şoferi şi că îi concediază pe cei care nu se întorc la muncă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Şoferii STB cer 10.000 de lei salariu, sau ameninţă că blochează iar Capitala. Lunga listă de cerinţe, de la pastă de dinţi la primă peste primă