Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Lista cerinţelor şoferilor STB pentru a nu intra în grevă: periuţe de unghii, pastă de dinţi şi suc de mere sau citrice pe caniculă

Şoferii STB vor să intre din nou în grevă generală, după un an şi jumătate. Printre revendicările principale pe care le au se numără majorarea salariilor, o primă de pensionare în valoare de cinci salarii şi majorarea sporului pentru condiţii grele de muncă.

de Redactia Observator

la 05.09.2023 , 17:25

Şoferii STB vor să intre din nou în grevă generală. Şoferii STB vor să intre din nou în grevă generală. - Profimedia

Sindicatul Transportatorilor din Bucureşti îşi arată, din nou, nemulţumirea faţă de condiţiile de muncă în care lucrează şi mai ales faţă de salariile primite, deşi venitul mediu net pentru şoferii STB este de 6600 lei/lună.

Şoferii STB cer salarii mai mari, prime în funcţie de vechime pentru cei care sunt concediaţi, concedii în funcţie de vechimea de muncă şi alte beneficii care să fie incluse în contractul individual de muncă.

Lista solicitărilor angajaţilor STB

Articolul continuă după reclamă

Materiale igienico-sanitare, 50 lei/lună

Pe acelaşi subiect

- săpun, prosop, periuţă de dinţi, pastă de dinţi, periuţe unghii, unguent protecţie piele

Produse cu rol antidot (pentru persoanele care lucrează în medii cu degajări de noxe), 125 lei/lună

- lapte, suc mere/citrice, apă minerală, ceai(pe caniculă)

Prime în funcţie de vechime (în caz de restructurări, angajaţii concediaţi primesc prime în funcţie de vechime)

  • 1-10 ani vechime - 18 salarii medii brute
  • 10-15 ani vechime - 20 salarii medii brute
  • peste 15 ani vechime- 22 salarii medii brute

Concediu în funcţie de vechimea de muncă

  • 0-5 ani - 26 zile
  • 5-10 ani - 28 zile
  • 10-15 ani - 30 zile
  • 15-20 ani - 32 zile
  • peste 20 ani - 34 zile

- O primă cu valoarea a cinci salarii pentru angajaţii care ies la pensie la limita de vârstă, anticipat, anticipat parţial, sau pe motiv de handicap si cu vechime de peste 15 ani la STB

- O primă cu valoarea unui salariu mediu brut la nivelul STB pentru angajaţii cu vechime (25 de ani-femei, 30 de ani-bărbaţi).

- STB suportă 60% din costurile pentru odihnă şi tratamente pentru angajaţi şi membrii familiei

- Ajutor pentru boli asociate locului de muncă - STB suportă pana la 5.000 de lei din valoarea tratamentului + cazare + transport

Ajutor financiar de naştere sau adopţie copil – 4.200 lei

Ajutor deces angajat – 12.500 lei

Ajutor deces soţ/soţie/copil – 7.200 lei

Spor pentru controlorii STB care lucrează în condiţii grele de muncă – 10-15% din salariu

Primă de Paşte/Crăciun/Ziua Transportorului – 500 lei

În ce condiţii se poate desfăşura greva, potrivit legii

Potrivit Legii nr. 367/2022, greva se poate desfăşura doar în anumite condiţii:

Articolul 127(1) În toate cazurile în care există premisele declanșării unui conflict colectiv de muncă conform prevederilor art. 126, părțile prevăzute la art. 125 vor sesiza, în scris, angajatorul despre această situație, precizând revendicările angajaților, motivarea acestora, precum și propunerile de soluționare. Angajatorul este obligat să primească și să înregistreze sesizarea astfel formulată.

(3) Angajatorul are obligația de a răspunde în scris părților prevăzute la art. 125, în termen de trei zile lucrătoare de la primirea sesizării, cu precizarea punctului de vedere motivat pentru fiecare dintre revendicările formulate.

Articolul 130 Conflictul colectiv de muncă se declanșează numai după înregistrarea prealabilă a acestuia. În acest sens, părțile prevăzute la art. 125: a) la nivel de unitate, vor notifica angajatorului declanșarea conflictului colectiv de muncă și vor sesiza în scris inspectoratul teritorial de muncă din județul în care își desfășoară activitatea angajații unității care au declanșat conflictul, în vederea concilierii;

Articolul 133(1) Procedura de conciliere este obligatorie.

(2) În termen de 3 zile lucrătoare de la înregistrarea sesizării, în cazul conflictelor colective de la nivel de unitate, inspectoratul teritorial de muncă desemnează o persoană pentru participarea la concilierea conflictului colectiv de muncă și comunică datele persoanei delegate atât organizației sindicale, cât și angajatorului.

(3) Inspectoratul teritorial de muncă convoacă părțile la procedura de conciliere într-un termen ce nu poate depăși 7 zile lucrătoare de la data desemnării delegatului său conform alin. (2).

Articolul 143 În cazul în care conflictul colectiv de muncă nu a fost soluționat ca urmare a concilierii organizate de inspectoratul teritorial de muncă, părțile pot hotărî, prin consens, inițierea procedurii de mediere sau arbitraj.

Articolul 146(1) Greva poate fi declarată numai dacă, în prealabil, au fost epuizate posibilitățile de soluționare a conflictului colectiv de muncă prin procedurile obligatorii prevăzute de prezenta lege, numai după desfășurarea grevei de avertisment și dacă momentul declanșării acesteia a fost adus la cunoștința angajatorilor de către organizatori cu cel puțin 2 zile lucrătoare înainte, respectiv pentru unitățile prevăzute la art. 173, cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte.

(3) Declanșarea și încetarea grevei se comunică de către organizatorii grevei inspectoratului teritorial de muncă în raza căruia își are sediul unitatea în care se declanșează greva, cu minimum 24 de ore înainte de declanșarea, respectiv în 24 de ore de la încetarea acesteia, conform modelului prezentat în anexa nr. 4.

Articolul 173(1) În unitățile care asigură transportul în comun, greva este permisă cu condiția asigurării a cel puțin unei treimi din activitatea normală, repartizată pe întreaga durată a zilei, care să nu pună în pericol viața și sănătatea populației și/sau funcționarea instalațiilor în deplină siguranță.

Greva STB din 2022 a durat cinci zile

Angajaţii STB nu se află la prima grevă. Şoferii de autobuz au protestat timp de cinci zile în 2022. Ultima grevă a început pe 20 ianuarie 2022, iar şoferii de autobuz au protesta atunci pentru cinci zile.

Greva a fost oprită după ce conducerea STB a anunţat că dacă protestele nu vor fi oprite, vor căuta noi angajaţi, iar cei care nu se prezintă la muncă vor fi concediaţi.

Solicitările principale pe care le-au avut atunci şoferii STB au fost creşterea salariilor cu 10% şi demisia directorului general STB, Adrian Criţ.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Unde veți petrece sărbătorile, în ţară sau în străinătate?
Observator » Evenimente » Lista cerinţelor şoferilor STB pentru a nu intra în grevă: periuţe de unghii, pastă de dinţi şi suc de mere sau citrice pe caniculă