Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Soluţia găsită de fermieri, după ce oamenii refuză 300 de lei pe zi pentru a le culege fructele

Începe vremea culesului, dar livezile şi solariile sunt goale! Mulţi fermierii muncesc singuri, de dimineaţă până seara, pentru că nu găsesc zilieri care să adune recoltele de fructe şi legume. 

de Angela Bertea

la 28.08.2024 , 20:25

Până acolo însă, este drum lung. Fermierii se bucură de recolte peste aşteptări, dar nu găsesc zilieri, deşi le oferă până la 300 de lei pe zi, plus mâncare. 

Mulţi fermieri culeg roadele singuri

"Nu sunt oameni. Li se dă ajutorul social şi stau mai degrabă, prefera crasma. Oameni care au picioare, mâini...", spune Vasile Mătrășoaia - producător local.

Vezi și

La 70 de ani, Vasile Mătrăşoaia culege singur roşiile din cele cinci solarii pe care le are în judeţul Suceava. 

Pe acelaşi subiect

"Eu singur le pun în lăzi, le urc în maşină, le trimit la piaţă la Suceava", mai spune Vasile Mătrășoaia - producător local.

Şi în livezi, aceleaşi probleme. Marius Buză trebuie să înceapă să culeagă prunele. Din cauza căldurii, s-au copt cu două săptămâni mai devreme. Dacă nu adună repede fructele, încep să se strice. 

Soluţia găsită în lipsa forţei de muncă

În lipsa forţei de muncă, fermierii apelează la variante de compromis. 

Pentru a nu ramane cu fructele in copaci, acest producător local invita pe oricine doreşte să-şi culeagă singuri prunele. E o situaţie avantajoasă pentru toată lumea: clienţii cumpără la preţ mic fructe pe alese şi se relaxează in livadă.

Agenţia Judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă lucrează la o platformă online, care să îi ajute şi pe şomeri, şi pe fermieri. 

"Un şomer îşi poate face acolo un cont pe platforma şi el este vizibil din momentul în care şi-a făcut cont", spune Anca Capverde - purtător de cuvânt AJOFM Suceava.

Pentru că nu găsesc zilieri care vor să lucreze în livezi, mulţi fermieri cer ajutorul rudelor şi prietenilor ca să nu rămână cu recolta neculească.

Angela Bertea Like

Curioasă din fire, îmi place să pun întrebări și să obțin răspunsuri. Pe unele le obțin mai ușor și repede, pe altele mai dificil. Dar, îmi place și să insist, ceea ce mă conduce spre ceea ce vreau să obțin.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu sancţiunile drastice introduse odată cu noul an şcolar?
Observator » Evenimente » Soluţia găsită de fermieri, după ce oamenii refuză 300 de lei pe zi pentru a le culege fructele