Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Pericolul din noile cartiere. Şoferii pot conduce băuţi sau drogaţi, fără să fie traşi la răspundere

Şoferii pot conduce băuţi, drogaţi şi fără permis, fără să fie pedepsiţi. E regula care se aplică în sute de cartiere noi, unele la fel de mari ca un oraş. Poliţiştii de la rutieră nu pot sancţiona în niciun fel şoferii care încalcă regulile de circulaţie pe şoselele private sau care produc accidente rutiere, pentru că legea se aplică doar pe drumurile publice.     Șoselele private din România, raiul șoferilor drogați. În cartierele noi, dincolo de bariere, poliţiştii rutieri nu pot interveni în niciun fel  

de Ana Grigore

la 18.07.2024 , 12:22

Curtea mea, regulile mele. E premisa după care merg mulţi şoferi care locuiesc în zone cu drumuri private, închise circulaţiei publice. Cele mai multe dintre aceste şosele se alfă în cartierele noi. 

Un astfel de cartier, unul dintre cele mai mari din România, se află lângă Bucureşti. 15.000 de persoane locuiesc aici, la fel ca populația din oraşele Vatra Dornei sau Râşnov. Drumurile din acest cartier sunt private, ceea ce înseamnă că, dincolo de bariere, poliţiştii rutieri nu pot interveni în niciun fel pentru a aplica sancțiuni șoferilor.

Asta înseamnă că oricine se poate urca la volan, chiar dacă nu are permis, este băut sau drogat, fără să fie pedepsit. Lucru care se și întâmplă în multe dintre cartierele rezidențiale. 

Vezi și

În caz de accident, șoferul nu este obligat să anunțe poliția

Pe acelaşi subiect

În cazul unui accident produs pe o sosea privată, șoferul nu este obligat să anunțe poliția sau salvarea și nu poate fi acuzat de părăsirea locului accidentului. 

"Dacă accidentul are drept consecință vătămarea corporală a cuiva, Parchetul competent face cercetări", a declarat Dan Jianu, fost șef la Brigada Rutieră.

"Cel care înțelege pericolul la care se expune va merge în siguranță, va conduce în siguranţă şi când e singur prin pădure, și când este în deșert, și când e la el in curte. Pentru că va înțelege că se pune în pericol atât pe el, cât și pe alţii din jurul lui", explică Titi Aur, expert în conducere defensivă.

Proprietarul decide ce reguli trebuie sa se respecte

Potrivit legii, poliţia poate interveni pe drumurile private doar dacă aceastea sunt încadrate ca fiind deschise circulaţiei publice, cum sunt, spre exemplu, parcările marilor centre comerciale. Pentru fiecare proprietate privată, proprietarul decide ce reguli trebuie să se respecte. 

"Complexul acesta se încadrează în circulaţie publica desi este circulatia inchisă prin bariere si control acces. Odată ce au  intrat in complexul acesta, oamenii sunt sub reglementările date de autorităti", spune Liria Themo, director marketing complex rezidențial. 

De-a lungul timplului au existat mai multe propuneri de modificare a Codului Rutier în sensul includerii drumurilor private, dar că ele nu au trecut de Parlament.

Ana Grigore Like

Mereu am fost curioasă să aflu ce se întâmplă în jurul meu, să cunosc oameni și povești. Meseria aceasta mă caracterizează cel mai bine și cred că ea m-a ales pe mine înainte ca eu să o aleg pe ea. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Evenimente » Pericolul din noile cartiere. Şoferii pot conduce băuţi sau drogaţi, fără să fie traşi la răspundere