Antena Meniu Search
x

Video Stațiunea captivă între paradis și ruină. Din locul în care Ceaușescu visa să organizeze JO din 1984, hoții au vandalizat și au furat tot

Ar fi trebuit să fie nestemata turismului de la noi şi una dintre cele mai frumoase aşezări montane din Europa, dar a rămas în paragină. Staţiunea Vidra din Voineasa, ridicată într-un loc de o frumuseţe rară, chiar lângă lacul pe care se antrena campionul Ivan Patzaichin, a fost dată uitării. Contrastul din Vidra e ireal de puternic: în mijlocul unor peisaje care îţi taie răsuflarea, găseşti hoteluri abandonate. S-a furat tot. Doar priveliştea a rămas neatinsă.

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 18.09.2022, 21:05

Vezi și

De cum laşi în urmă Transalpina, Valea Lotrului te îmbie cu peisaje demne de o carte poştală. Lacul Vidra şi pădurile de brazi falnici care-l ascund de jur-împrejur contrastează puternic cu imaginile ca de apocalipsă care ţi se dezvăluie câţiva paşi mai departe. 

Diana Speretoiu, reporter Observator: Ce s-a dorit a fi cea mai frumoasă stațiune din România s-a transformat, după zeci de ani de nepăsare, într-o stațiune-fantomă. Munții care înconjoară lacul Vidra oferă o priveliște spectaculoasă, care este însă umbrită de clădirile abandonate. 

Gabriel Năstăsescu, primar Voineasa: E păcat de ele. Îți vine să plângi. S-a ales praful! Păcat că avem infrastructura cât de cât realizată și lăsată de izbeliște. Modelul ăsta nu prea îl vezi în stațiunile montane. Am fost și eu, dar asemenea modele de hoteluri n-am văzut, cu geamurile astea mari. 

Situată la peste 1.300 de metri altitudine, staţiunea a fost proiectată în anii 60 de arhitecţi elveţieni. Clădirile ar fi trebuit să găzduiască, iniţial, familiile celor care lucrau la barajul Vidra, dar au fost abandonate la scurt timp după ce au fost terminate - multe nici n-au mai ajuns să fie locuite. Abia la mijlocul anilor 70, au fost transformate în hoteluri şi staţiunea a prins viaţă. În acei ani, Nicolae Ceauşescu vizita des Vidra. Visa să organizeze acolo Jocurile Olimpice de Iarnă din 1984, mai ales că în zonă este zăpadă şase luni pe an, iar panorama este impresionantă. Au fost proiectate mai multe pârtii, dar nu s-a mai făcut decât una. 

Pe acelaşi subiect

ReporterȘi un telescaun care e împădurit acum.

Gabriel Năstăsescu, primar Voineasa: Care este mort. Este în pădure. Dar totul se poate face. Nu e foarte greu să readuci la viață ce s-a dus. 

Trista istorie a perlei turismului românesc

Ministrul Economiei Forestiere din acea vreme s-ar fi opus defrişărilor. Anul era 1976: Ceauşescu a uitat de sporturile de iarnă şi şi-a descoperit pasiunea pentru volei. Clădirile din Vidra au ajuns în administrarea Uniunii Generale a Sindicatelor. 

Gabriel Năstăsescu, primar Voineasa: Au o capacitate de 1.000 de locuri de cazare în trei minihoteluri și hotelul mare plus cele cinci vile. S-au folosit, până în 1999, ca și spații de cazare turistice. Zonă frumoasă, mirifică. Păcat că s-a ajuns aici, să rămână de izbeliște. 

După 2000, staţiunea a fost lăsată pradă ruinei. Natura şi-a urmat cursul, copacii au început să răsară printre betoane. Din clădirile fără uşi sau fără geamuri, hoţii şi vandalii au furat tot ce au putut. 

ReporterGeamuri sparte, maldăre de gunoaie, mobilă distrusă. 

Gabriel Năstăsescu, primar Voineasa: E păcat. Deci asta este România noastră.

Reporter: Ai impresia că aici se toarnă un film de groază și totul e completat cu ușile care scârțâie la tot pasul. Înăuntru, dezastru. Iar afară, paradis.

Un paradis care ar putea atrage mii de turişti. Dacă s-ar mişca măcar un pai pentru salvarea staţiunii unde azi prea puţină lume mai ajunge. Mărioara îşi aminteşte cu nostalgie vremurile în care Vidra era căutată. 

Femeie: Veneam aici să mâncăm un păstrăv, să ieșim în lume, știți? Era colonie, era plin de viață.

La Vidra, Mărioara l-a cunoscut pe marele Ivan Paţaichin. 

Mărioara Babu: Veneam aici ca să-l vedem pe apă. 

Gabriel Năstăsescu, primar Voineasa: Din câte spunea, Lacul Vidra are cea mai dură apă de pe lacurile de munte și, de aceea, venea cu loturile de caiac canoe să facă antrenamente înainte de competiții. 

Cum ar putea fi salvată stațiunea Vidra

Sindicatele care administrează hotelurile nu şi-au mai permis să le modernizeze. Au încercat să le concesioneze, însă a fost în zadar. În disperare de cauză, primăria ameninţă cu impozite de 5 ori mai mari de anul viitor. 

Gabriel Năstăsescu, primar Voineasa: Singura armă împotriva lor. Am purtat discuții. Dânșii spun că mai au oameni de afaceri care vor să vină să investească. Din păcate, nu se vede nimic. 

O soluţie ar fi putea fi concesionarea hotelurilor pe o perioadă cât mai lungă, ca cei care le reabilitează să aibă garanţia profitului. 

Gabriel Năstăsescu, primar Voineasa: O să ai cetățeni străini aici. Lacul oferă foarte multe posibilități, plimbare cu vaporașul, dar asta, la fel, să se implice oamenii de afaceri. Primăria nu are atâția bani.

Lucrurile s-ar putea mişca mai repede dacă în salvarea staţiunii s-ar implica şi autorităţile centrale. Să reconstruieşti, însă, e mai greu decât să laşi în paragină. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Stațiunea captivă între paradis și ruină. Din locul în care Ceaușescu visa să organizeze JO din 1984, hoții au vandalizat și au furat tot