Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Superluna albastră, un fenomen astrologic rar, a făcut spectacol în România. De ce i se spune "albastră"

Superluna albastră, un fenomen astrologic rar, a făcut spectacol în România, noaptea trecută. Corpul ceresc a fost vedeta miilor de fotografii care au apărut în spaţiul public. Superluna nu a fost albastră, aşa cum îi spune numele, asta pentru că această denumire semnifică, de fapt, frecvența în care apare o lună plină într-o anumită perioadă de timp.

de Ana Maria Munteanu

la 20.08.2024 , 11:11

Spectacolul oferit de luna albastră a putut fi admirat cel mai bine de pe malul Mării Negre, acolo unde, la ceas de seară, zeci de oameni au ieşit să se recreeze într-un decor desprins parcă din file de poveste. Toate privirile au fost îndreptate către cer şi în Bucureşti, noaptea trecută, imediat după ce superluna şi-a făcut apariţia. Raritatea evenimentului a scos din casă oamenii care erau conştienţi că vor mai avea de aşteptat câţiva ani pentru a se bucura de un nou spectacol celest de asemenea anvergură.

Când luna este cel mai aproape de Pământ, poate părea cu până la 14% mai mare şi cu 30% mai strălucitoare decât de obicei

Atunci când luna este cel mai aproape de Pământ, pe orbita sa, ea poate părea cu până la 14% mai mare şi cu 30% mai strălucitoare decât de obicei, asta deşi specialiştii spun că, în mod evident, dimensiunea ei nu se schimbă, ci doar modul în care ochiul liber poate surprinde aceste detalii. Deși nu sunt necesare telescoape, acestea pot ajuta la dezvăluirea detaliilor de pe suprafața lunară, create de impactul cu meteoriți de diferite dimensiuni.

Vezi și

Luna albastră şi-a făcut apariţia şi în Bucovina. Denumirea în sine, nu se referă la culoarea Lunii, ci la faptul că este a doua lună plină dintr-o singură lună calendaristică. Acest fenomen, cunoscut și ca "Luna Sturionilor" a putut fi admirat şi din Maramureş. Şi Clujul a vost vegheat de aceeaşi lună specială, transformată parcă într-o minge de foc. Ultima superlună albastră a putut fi văzută pe cer în anul 2009, iar cei pasionați de astronomie au vânat cel mai bun moment pentru a observa fenomenul.

Cerul a strălucit mai puternic şi deasupra templului lui Poseidon din Grecia. Şi în Rio de Janeiro, oamenii au ales să se fotografieze cu luna pentru a imortaliza acest fenomen astrologic rar. Următoarea Superlună Albastră va mai putea fi văzută abia în 2037, după estimările astronomilor.

Ana Maria Munteanu Like

Cred cu fermitate că jurnalismul de calitate ar trebui să fie de neclintit. Pentru asta fac tot ce îmi stă în putință să scot la iveală adevărul din orice “poveste”.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Evenimente » Superluna albastră, un fenomen astrologic rar, a făcut spectacol în România. De ce i se spune "albastră"