Antena Meniu Search
x

Video Superstiții de Rusalii: Ce se spune în popor despre cei care nu cinstesc Pogorârea Duhului Sfânt

Sărbătoarea de Rusalii sau Pogorârea Duhului Sfânt a umplut bisericile din toată ţara. Credincioşii au adus frunze de nuc sau de tei şi spice de grâu pentru a fi sfinţite. Superstiţiile spun că cei care nu cinstesc Rusaliile vor fi pedepsiţi de iele şi spirite rele. 

de Redactia Observator

la 04.06.2023, 21:09

Vezi și

Cincizecimea sau Pogorârarea Sfântului Duh, după cum mai sunt denumite Rusaliile, este una dintre cele mai vechi sărbători creștine. Bisericile din toată ţara au fost pline de credincioşi.

Enoriașă: Nu este cu adevărat sărbătoare, nu este cu adevărat duminică dacă nu venim la biserică. 

În Bucovina sunt sfinţite crengi de tei, pe care oamenii le iau apoi acasă şi le pun la loc de cinste. Aşa, spun ei, sunt feriţi de toate relele şi necazurile. În Cluj, credincioşii primeniţi în costume populare duc la biserică spice de grâu şi se roagă pentru un an bun şi recolte bogate.

Sărbătoarea de Rusalii e învăluită într-o serie de mituri şi superstiţii

Pe acelaşi subiect

Se spune că cei care nu cinstesc aceste zile vor fi pedepsiţi de iele - zânele rele care, după spusele bătrânilor, ies la noapte şi fac dansuri pe câmp. 

Călin Bârleanu, antropolog: E interzis astăzi să te plimbi singur prin locuri neumblate, pentru că dacă eşti singur, eşti vulnerabil. Aşa că poţi întâlni un duh care să îţi poată face rău. 

În vremuri străvechi, bărbaţii care umblau singuri de Rusalii purtau la brâu usturoi, frunze de tei sau fire de busuioc pentru a se proteja. În Mureş, tradiţiile sunt respectate. 

Tânără: Nu este bine nici să lucrezi în această zi pentru că atragi asupra ta mânia Rusaliilor. 

Bărbat: Va fi udatul nevestelor. Fetele care sunt măritate, care s-au cununat prima dată, joacă prima, a doua, a treia şi vor fi udate. 

În prima zi de Rusalii, credincioşii dau de pomană pentru sufletul celor răposaţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Superstiții de Rusalii: Ce se spune în popor despre cei care nu cinstesc Pogorârea Duhului Sfânt