Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Lunea Rusaliilor. Ce să nu faci de Sfânta Treime, ca să nu-ţi ia ielele minţile şi să fii ferit de rele

Luni, 5 iunie, este a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, adică Lunea Rusaliilor. Creştinii ortodocşi sărbătoresc Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi, precum indică Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii.

de Redactia Observator

la 05.06.2023 , 08:24

A doua zi după Duminică Pogorarii Sfântului Duh, adică în Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi, precum indică Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: "Întru această zi, prăznuim pe însuși Preasfantul și de viață făcătorul și întru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu…"

În calendarele românești, această zi este trecută că fiind sărbătoarea Sfintei Treimi. Denumirea această, de dată mai nouă, reprezintă probabil o influență catolică (la catolici Sfânta Treime e sărbătorită în prima Duminică după Rusalii). În sec. XII, nici în Apus nu era încă generalizată o asemenea sărbătoare, ci era privită în unele mănăstiri că o inovație; ea a fost stabilită definitiv în Apus abia la 1334. În calendarele celorlalte Biserici Ortodoxe însă, Lunea de după Rusalii este numită încă Lunea Sfântului Duh, că în Penticostar, potrivit crestinortodox.ro.

Cine sunt Rusaliile şi de ce nu e bine să "le superi"

Vezi și

Ca să nu se supere Rusaliile – nişte fiinţe fantastice care, potrivit credinţelor populare precreştine, umblă prin văzduh şi îi pocnesc pe cei ce nu le respectă ziua -, credincioşii duc la biserică ramuri verzi de nuc sau de tei, plante despre care se crede că alungă spiritele rele. Păstrate peste vară, rămurelele apără ogorul şi gospodăria de furtunile şi grindina ce s-ar putea abate asupra lor.

Şi la porţi, şi la intrarea în casă se arborează ramuri verzi de nuc sau de tei, pentru a le păzi de rele. În unele locuri, femeile stau în răspântii, cu ştergare şi vase mari cu apă, în care pun frunze de nuc şi spală picioarele trecătorilor. 

Ce nu e bine să faci în a doua zi de Rusalii: 

  • Să nu mergi „la scaldă” în ziua de Rusalii, fiindcă este pericol mare de înec!
  • Să nu lucrezi, fiindcă atragi asupra ta mânia Rusaliilor.
  • Să nu te urci în arbori sau în locuri înalte şi nici să călătoreşti departe de casa.
  • Să nu se certe nimeni, căci e luat de Iele.

Dacă în noaptea de Rusalii vei dormi sub cerul liber sau dacă te vei duce la fântână, se spune că vei cădea sub puterea Ielelor, deci este indicat să eviți să faci aceste lucruri.

Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii în a doua zi Rusalii

Legendele spun că ielele sau Rusaliile sunt fiinţe fantastice, care umblă prin văzduh şi pot lua minţile oamenilor dacă nu respectă ziua. Rusaliile, cunoscute sub diferite nume - iele, zâne, şoimane, împărătesele-văzduhului, ursoaice - umblă îmbrăcate în alb, iar locurile în care dansează rămân arse şi neroditoare.

Se spune că Rusaliile răpesc uneori un tânăr frumos ca să joace cu el, apoi îl eliberează, dar acesta nu trebuie să spună ce a văzut, pentru că altfel ar putea fi pedepsit.

În zilele de Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde şi pedepsi. Cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarece nu cinsteşte şi preţuieşte cum se cuvine ziua.

De Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poţi întâlni cu spiritele rele. De asemenea, tradiţia spune că de la Rusalii, timp de 9 săptămâni, nu se vor mai culege ierburi de leac. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Inedit » Lunea Rusaliilor. Ce să nu faci de Sfânta Treime, ca să nu-ţi ia ielele minţile şi să fii ferit de rele