Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video SURSE: cum se modifică OUG 84 - antidrog. INML susţine că termenul de 72 de ore pentru rezultat e imposibil

Lupta cu şoferii drogaţi a ţinut trei zile şi s-a mutat în laborator. După ce au dat o ordonanţă prin care şoferilor testaţi pozitiv la droguri li se reţinea permisul până la rezultatul probelor, guvernanţii schimbă schimbarea. Ordonanţa va fi modificată, astfel încât, dacă rezultatele nu vin în 72 de ore, şoferii îşi recuperează carnetul. Medicina legală spune că termenul e nerealist. 

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 08.07.2024 , 19:49

În scandalul permiselor reţinute dacă testele antidrog ies pozitive, guvernanţii au trecut brusc de la tonul tranşant la un discurs nuanţat.

"Trebuie găsită o soluţie să nu abandonăm lupta împotriva drogurilor, dar nici să facem o nedreptate prin această luptă a unor oameni nevinovaţi", spune Marcel Ciolacu.

Cu doar două zile înainte, premierul susţinea altceva.

Vezi și

"Cred ca nu-i o catastrofa ca doua zile sa ramai fara permis", spunea Marcel Ciolacu.

Pe acelaşi subiect

Soarta ordonanţei se va decide joi

Potrivit surselor Observator, o parte dintre prevederile ordonanţei ar urma să fie abrogate, iar printr-o hotărâre de guvern să fie trecut ca analizele de sâînge să fie gata în 72 de ore. Dacă nu sunt gata, şoferului îi va fi dat permisul înapoi până la lămurirea situaţiei toxicologice - adică până când medicina legală va fi prelucrat probele de sânge.

Doar că, cei de la institutele de medicină legală spun că nu poate.

"În acest moment, cu ce aparatură avem şi ce încărcare, restanţe acumulate, nu. Nu am cum să eliberez. 72 de ore este un termen care sună foarte bine populist. Eu pot să spun în 72 de ore să substanţa respectivă era sau nu era. Dar mai departe ca să duc rezultatul analizei până la cantitate durează mult mai mult", spune Gabriel Gorun, INML.

Medicina Legală nu e de acord cu un laborator al Poliţiei Române

În forma actuală a ordonanţei 84, un şofer depistat pozitiv la drug test nu se mai alege cu dosar penal până la sosirea analizelor de laborator. Merge la medicină legală şi apoi, în funcţie de rezultat, se deschide sau nu şi dosar penal. Până cand IML dă răspunsul, şoferului îi este reţinut permisul.

Scandalul a scos la iveală problemele din instituţii. Medicina Legală nu este de acord cu un laborator al Poliţiei Române care să facă în paralel, mai ales că rezultatele ar dura mai mult doar în Capitală.

"Nu cred că este o problemă să folosim laboratoarele poliţiei pentru conduc auto depistaţi în trafic sau care refuză să se supună unui test", spune Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI.

"Sunt mai multe puncte slabe care vor creea confuzie. Nu e atât de simplu să creezi un laborator de toxicologie şi să-l faci şi operaţional.", spune Gabriel Gorun, INML.

Ministerul Sănătăţii are în plan să cumpere aparatură pentru IML-uri bani de la Banca Mondială.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei
Aţi întâmpinat probleme în obţinerea adeverinţelor care vă atestă vechimea în muncă?
Observator » Evenimente » SURSE: cum se modifică OUG 84 - antidrog. INML susţine că termenul de 72 de ore pentru rezultat e imposibil