Antena Meniu Search
x

Video Sute de localnici evacuați din cauza fisurii din barajul de la Roșia Montană. Inginerii au nevoie de trei zile pentru a goli lacul

Sute de localnici din Roşia Montană au fost evacuaţi după ce în apropierea barajului unui lac aflat în amonte a apărut o gaură. Zeci de pompieri, jandarmi şi echipe de intervenţie, în frunte cu Raed Arafat, au ajuns la Alba în toiul nopţii. După prima expertiză, făcută cu o creangă, s-a decis că nivelul apei din lac trebuie scăzut treptat, iar operaţiunea ar putea dura cel puţin trei zile. 

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 03.10.2022, 14:07

Vezi și

Zeci de oameni au trăit o noapte de coşmar. Şi-au părăsit casele în grabă, cu copiii de mână şi cele mai importante acte la ei. Totul, după ce un localnic a dat alarma: în barajul lacului Tăul Mare a apărut o groapă. 

Localnică: "Am zis că mai bine să plecăm, mai bine cu două haine şi cu copilul, decât după aceea să înotăm prin apă."

Localnic: "Au venit ISU, pompierii."

Reporter Observator: "Şi ce v-au spus?"

Pe acelaşi subiect

Localnic: "Preventiv să plecăm deoarece s-ar putea să fie probleme cu Tăul Mare." 

Pe malul barajului de 40 de mii de metri pătraţi sunt zeci de case. O potenţială catastrofă dacă apa o ia la vale. 

Raed Arafat, secretar de stat MAI, şeful DSU: "Decizia finală a fost de a evacua 268 de persoane din zona unde există un potenţial risc. S-a trecut la emiterea a 4 mesaje Ro-Alert."

 Reporter Observator: "Ce le-aţi spus oamenilor?"

Pompier: "E o somaţie pentru autoevacuare. Benevol! Nu-i forţat, deocamdată. Asta este! Anunţăm din casă în casă."

Reporter Observator: "Vă e teamă că se rupe barajul?"

Localnic: "Dacă se rupe...e după voia lui Dumnezeu."

Reporter Observator: "Ce v-aţi luat cu dumneavoastră?"

Localnic: "Buletinele, actele şi ce e pe noi, hainele."

Mulți localnici nu vor să își părăsească casele

Nici jumătate din cei care au locuinţele în zona de risc n-au vrut să plece din casele lor. 70 de localnici s-au dus la rude, în timp ce restul au ajuns la căminul liceului din Abrud. Mulţi au semnat pe propria răspundere că nu îşi lasă gospodăriile.  

Reporter Observator: "Au venit aseară să vă evacuze?"

Localnic: "Dom'ne, am 71 de ani şi aici am crescut, dom'ne!"

"Nu-i niciun pericol, mă omule, deci nu-i niciun pericol. Dar nu se rupe nimic, măi omule, e o simplă gaură."

"Păi şi când a fost inundaţia anul trecut nu ne-am lăsat gospodăria. Nu este pericol."

Alex Prunean, reporter Observator: "La suprafaţă surparea nu are mai mult de 40 de centimetri diametrul, iar în adâncime abia dacă depăseşte un metru. Chiar dacă în momentul de faţă nu reprezintă un pericol, în cazul în care apa aflată la 6-7 metri distanţă s-a infiltra până aici ar exista riscul ca groapa în formă de pâlnie să se mărească, iar apa să se scurgă necontrolat la vale."

Aproape 150 de pompieri, jandarmi şi poliţişti au împânzit Roşia Montană. Acolo au ajuns şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul judeţului şi şeful Sistemului de Gospodărire a Apelor. 

"Trebuie făcută o breşă în baraj, trebuie golit şi dup-aia reparată golirea de fund a barajului. Ideal e să nu se intervină cu utilaje."

Ultimul cuvânt l-a avut însă un expert de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, după o analiză...atipică. 

"De băţul ăsta am nevoie...Merge puţin încolo...acolo oare găsesc pământ sau e apă? E pământ, da. Uitaţi-vă, domnul expert, se vede nişte ciment acolo. Uite fisura, uite fisura"

De ce s-a fisurat digul de la Roșia Montană?

 Sonia Simionov, reporter Observator: "Dacă am putea face o radiografie a digului, ar arăta cam aşa: aici, puţin sub nivelul debitului apei de acum, avem o stavilă. Mai precis, o galerie de evacuare. A fost construită pe vremea romanilor, odată cu barajul. Pe aici, de câte ori debitul lacului creşte, se evacua apa pentru a nu depăşi digul. Experţii locali susţin că galeria e blocată de jumătate de secol. Ce s-a întâmplat acum? Din cauza secetei prelungite, în partea de sus s-au format fisuri. Cum au venit ploile, pământul a cedat şi s-a făcut această gaură. Efectul ei real se duce până dincolo de galerie. Şi, spun experţii, deja a afectat şi o parte a digului. Dacă apa ar rămâne la nivelul de acum, riscul este să rupă barajul şi să inunde sute de case. Singura soluţie este scăderea debitului lacului cu cinci metri. Astfel, toată presiunea apei se va bloca în partea de jos a barajului, aici, unde este încă foarte solid."

Costică Sofronie, expert baraje, Universitatea Tehnica Cluj: "Există un risc, dar nu-l pot evalua matematic. Şi-i mai bine să fii prevăzător. Eu estimez acum că dacă coborâm nivelul apei cu 5 metri riscul se reduce de cinci ori." 

Alex Prunean, reporter Observator: "Pentru ca motopompa să ajungă cât mai aproape de baraj mai multe utilaje lucrează în acest mom la crearea unui drum de un kilometru, abia apoi începe golirea apei."

Reporter Observator: "Cât timp vor sta pompele?"

Raed Arafat, şeful DSU: "Cât trebuie. Ele golesc fiecare dintre ele 10.000 de litri pe minut, deci dacă sunt trei, sunt 30.000 de litri pe minut, ele vor continua până când vor zice experţii că nu mai e nevoie de ele." 

Operaţiunea ar putea dura în jur de trei zile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Sute de localnici evacuați din cauza fisurii din barajul de la Roșia Montană. Inginerii au nevoie de trei zile pentru a goli lacul