Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Pompierii au început să evacueze apa din Lacul Tăul Mare, unde s-a descoperit o avarie la baraj. Expertiza, făcută cu o creangă

Mobilizare fără precedent la Roşia Montană! O avarie la barajul Lacului Piscicol Tăul Mare a determinat autorităţile să dea ordin de evacuare pentru aproape trei sute de localnici. Deşi oamenii au fost asiguraţi că nu există un pericol imediat, au fost nevoiţi să plece din propriile case în toiul nopţii. Acolo au fost trimişi zeci de pompieri, jandarmi, dar şi echipe de intervenţie cu utilaje de evacuare a apei. A ajuns acolo și șeful DSU Raed Arafat. Iar prima expertiză la faţa locului s-a făcut cu o creangă. 

de Redactia Observator

la 02.10.2022 , 17:53

Alarma s-a dat puţin după miezul nopţii. Oamenii au primit mai multe mesaje ro alert, iar apoi pompierii au mers din casă în casă să-i anunţe că trebuie să plece.

Primarul comunei Roşia Montană ar fi sesizat avaria la Barajul Lacului Piscicol Tăul Mare. Deşi ordinul de evacuare preventivă a fost dat pentru aproape 300 de persoane, peste noapte doar 70 de oameni şi-au lăsat casele şi au plecat spre rude din localităţi învecinate. 

Reporter: Şi oamenii cu care aţi vorbit până acum ce v-au spus? Sunt de acord să plece? 

Vezi și

Bărbat: Pleacă la rude şi sunt de acord să plece, da, da. Acum, asta este! 

Pe acelaşi subiect

Alte 14 persoane au avut nevoie de ajutorul autorităţilor. 

Reporter: Unde o să-i duceţi? 

Bărbat: La Abrud. La liceu, la cămin acolo, sunt amenajate paturi şi tot ce trebuie acolo. 

Reporter: Cât staţi acolo? 

Localnic: Până mâine, la amiază, ne-a zis. 

Reporter: Ce v-aţi luat cu dumneavoastră? 

Localnic: Buletinele, actele şi ce e pe noi. Restul am lăsat în casă tot.

Expertiza la baraj, făcută cu o creangă

În zona Lacului Piscicol Tăul Mare e o adevărată mobilizare de forţe: peste 70 de militari de la ISU Alba, 60 de jandarmi şi 16 poliţişti, plus şase motopompe de mare capacitate şi alte utilaje. La prima oră a dimineţii s-a făcut o sedinţă de urgenţă. 

Raed Arafat, secretar de stat MAI: Am preferat să aşteptăm până dimineaţă ca să fie examinat barajul în mod corect, sa asteptam un expert care vine de cluj si spune punctul lui de vedere. 

Iar expertiza s-a făcut cu o creangă. 

Expert: Băţul ăsta am nevoie. 

Bărbat: Uitaţi-vă, domnul expert, se vede nişte ciment acolo. 

Raed Arafat: Lăsaţi-l să-şi facă treaba, vă rog. Nu ne băgăm. 

Costică Sofronie, expert tehnic baraje, Universitatea Tehnică Cluj: A fost o perioadă de secetă prelungită, pe semne că s-au făcut nişte fisuri şi a venit o perioadă ploioasă, a intrat apa. Și-au pus casele chiar pe marginea pârâului. Dacă, doamne ferește, se rupe barajul, nu mai controlezi nimic. Așa, cu pompe, controlezi tot. 

Lacul Tăul Mare este un lac artificial construit în anul 1908. Barajul este amplasat la o altitudine de aproximativ 930 de metri, pe teritoriul localităţii Roşia Montană, în parte estică a comunei, având o suprafaţă de 40.000 de metri pătraţi.

Exper: În momentul de față nu există niciun pericol

În jurul prânzului au ajuns pe mal primele două motopompe de mare capacitate pentru golirea apei din lac astfel încât nivelul să scadă cu cel puțin 5 – 6m și să ajungă sub nivelul surpării respective. A fost o operațiune extrem de dificilă aducerea pompelor pe malul lacului pentru că nu există un drum de acces. 

Toată dimineața, utilajele au lucrat pentru a crea un drum lung de aproximativ un kilometru pe drum și prin pădure. Operațiunea de vărsare a apei din lac ar putea dura chiar și o săptămână, pentru că toată apa de aici este vărsată într-un pârâu care străbate satul și autoritățile nu vor să-i crească foarte mult debitul pentru a nu inunda casele din apropierea malurilor.    

Este o soluție găsită de expertul în diguri. A măsurat apa cu un băț, a stabilit că nu are mai mult de 40–50 cm în diametru și abia dacă depășește un metru în adâncime. Expertul a confirmat că, în momentul de față, nu există niciun pericol real, dar dacă apa din lacul aflat la aproximativ 7m de acestă groapă se va infiltra până la ea ar exista riscul ca aceasta să se mărească. 

În continuare rămâne în vigoare recomandarea de evacuare a caselor aflate în aval în Roșia Montană, în dreptul acestui lac. Oamenii care vor să rămână în casele lor trebuie să semneze o declarație pe proprie răspundere.  

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Pompierii au început să evacueze apa din Lacul Tăul Mare, unde s-a descoperit o avarie la baraj. Expertiza, făcută cu o creangă