Antena Meniu Search
x

Sute de mii de manifestanţi din toată lumea au ieşit în stradă pentru a cere oprirea abuzurilor împotriva femeilor. Bilanţ cutremurător în România

Ieri a fost marcată Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor. Sute de mii de persoane din toată lumea au ieşit în stradă pentru a cere oprirea abuzurilor, în contextul în care statisticile arată o realitate îngrozitoare. În România, una din patru femei a fost agresată cel puţin o dată fizic sau sexual de partener.     

de Redactia Observator

la 26.11.2023, 09:40

Vezi și

Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor a scos în stradă sute de mii de oameni din toate colţurile lumii. În Italia, mai mulţi manifestanţi au mărşăluit cu pancarte în marile oraşe în contextul în care un bărbat este acuzat că şi-ar fi omorât fosta iubită de numai 22 de ani.

O măsură împotriva violenței domestice vine din partea premierului Giorgia Meloni care îşi va uni forţele cu liderul partidului de opoziție, totul pentru a face o schimbare. Conform statisticilor, în Italia, o femeie este ucisă o dată la trei zile. Şi în Istanbul, sute de femei au mărşăluit pentru a atrage atenţia conducerii statului cu privire la violenţa asupra femeilor. "Nu rămânem tăcute. Nu ne este frică. Nu ne supunem".

Activistele din Brazilia au înşirat mai multe perechi de pantofi care au aparţinut femeilor agresate fizic sau sexual, sub care au fost scrise numele lor.

42 de românce, victimele abuzurilor în familie

Realitatea este una cu adevărat îngrijorătoare. În Europa mai bine de jumătate din femeile de pe continent au fost hărţuite sexual. În România situaţia este la fel de critică. Numai în 2022, 42 femei și 4 copii au murit în urma bătăilor și abuzurilor din familie, iar aproape 40.000 femei și 9.000 copii au fost victimele agresiunilor. Una din patru femei a fost agresată fizic sau sexual de partener, arată statisticile.

Data de 25 noiembrie a fost stabilită în anul 2000 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Chiar şi aşa, până atunci, activiştii pentru drepturile femeii au celebrat, începând cu 1981, ziua de 25 noiembrie ca Zi împotriva violenţei. Această dată comemorează asasinarea, în 1961, a celor trei surori Mirabal, activiste din Republica Dominicană. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Sute de mii de manifestanţi din toată lumea au ieşit în stradă pentru a cere oprirea abuzurilor împotriva femeilor. Bilanţ cutremurător în România