Antena Meniu Search
x

Video România, lovită de un vortex polar: Se așteaptă cel mai puternic viscol din ultimii ani. Cod Roșu emis pentru prima oară în aprilie

Zăpada din mijlocul primăverii a îngropat Moldova sub nămeţi şi de un metru înălţime. Şi acum e cod roşu de ninsori şi viscol în Iaşi şi Botoşani. Bilanţul este sumbru: Zeci de drumuri închise, şoferi blocaţi cu orele în maşini şi bolnavi duşi la spital cu şenilate. Mâine toate şcolile din Iaşi şi parţial cele din Neamţ vor fi închise. Şi tot la Iaşi, mai multe curse aeriene au fost anulate din cauza vremii.

de Redactia Observator

la 05.04.2023, 19:32

Vezi și

Vortexul polar a îngheţat Moldova. Ninge mai rău ca iarna, iar viscolul bate cu putere. Zăpada a blocat mai multe şosele, iar şoferii s-au trezit prizonieri în nămeţi. Cinci drumuri naţionale şi alte zeci de şosele judeţene sunt închise din cauza viscolului. 

Lucrurile nu par să arate mai bine. Se așteaptă cel mai puternic viscol din ultimii ani, fiind pentru prima data când ANM emite o avertizare cod roșu de ninsori și viscol pentru luna Aprilie. De asemenea, se așteaptă până mâine spre prânz strat de peste 40 - 50 cm în zona Iași, Botoșani, Neamț.

Zeci de drumuri închise, şoferi blocaţi cu orele în nămeţi

A fost o noapte de coşmar pentru zeci de oameni pe care iarna i-a prins pe drumuri la Iaşi. Dimineaţa, acelaşi tablou apocaliptic de iarnă. 

Pe acelaşi subiect

"De la ora 5 stau şi îngheţ. Mâinile mele sunt negre. Picicoarele sunt congelate.'' 

Contractul de deszăpezire în judeţ a expirat pe 15 martie, aşa că din cele 50 de maşini care ar fi trebuit să cureţe drumurile, au mai rămas doar 12. Puţine şi practic, degeaba. Mai mulţi oameni s-au chinuit să scoată singuri o maşină din furtuna de zăpada. 

Disperaţi, unii şi au plecat pe jos. 

"Cât măsoară aici zăpada?

Nu ştiu, până la genunchi. Poate mai mult chiar.'' 

"Destul de urâtă situaţia. Foarte urâtă.''

Salvatorii au dus misiuni contracronometru pentru a salva bolnavii rămaşi blocaţi pe drum în ambulanţe. Mai multe curse aeriene spre Roma, Londra sau Veneţia au fost anulate pentru că avionele nu s-au putut ridica de la sol. 

Ninsorile şi viscolul au făcut prăpăd în Moldova

Pe un drum din Botoșani, angajaţii ISU au intervenit să ajute 38 de oameni aflați în maşini blocate între nămeţi. Printre ei erau şi 4 bolnavi care trebuiau să ajungă la dializă dar și  copii. În Vaslui, o ambulanţă care transporta o pacientă de 67 de ani, a intrat într-un gard, după ce a derapat pe o porţiune de şosea acoperită de zăpadă. Din fericire nimeni nu a fost rănit.

Primar: Nu ne aşteptam la o aşa iarnă la această dată. 

"Nu mai putem să trecem, întoarcem înapoi spre Oşeşti. Nu ştiu dacă a păţit cineva în aprilie.''

"Viscol mare, două maşini care dau cu spatele.''

"Am rămas împotmoliţi, zăpada foarte mare, este foarte grea, udă. Ne-a tras în şanţ. De dimineaţă de la 4 suntem pe drum.''

Iarna din mijlocul primăverii este ilustrată perfect de o fotografie suprinsă pe străzile din Bacău, unde un preot care merge cu molifta de paşte este suprins într-un peisaj ca de Bobotează. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Vremea » România, lovită de un vortex polar: Se așteaptă cel mai puternic viscol din ultimii ani. Cod Roșu emis pentru prima oară în aprilie