Antena Meniu Search
x

Tehnologia care ne salvează de cutremur

Este vorba despre o tehnologie inovatoare care constă în aplicarea unui “înveliş” în jurul fundaţiilor clădirilor. Acest "înveliş" de ultimă generaţie poate salva clădirile de la dezastru în cazul unui cutremur.

 La acest proiect au lucrat o serie de cercetători francezi dar şi britanici. Aceştia s-au inspirat din tehnologiile utilizate pentru a face avioanele nedetectabile de către radare, utilizând materiale speciale, care absorb şi dispersează undele.

Mai exact, acest sistem este făcut din straturi concentrice de plastic, cupru şi alte patru materiale, cu grade diferite de flexibilitate, care pot dispersa undele seismice.

În experimentele de simulare realizate în laborator, cercetătorii au bombardat dispozitivul cu unde de frecvenţe diferite, cuprinse între 30 şi 150 de Hertzi (vibraţii pe secundă), corespunzând undelor care se propagă la suprafaţa Pământului în caz de cutremur.

Sistemul a absorbit şi a redirecţionat undele în jurul zonei centrale, care rămâne astfel protejată de efectele seismului. În viitor, clăirile din zonele expuse cutremurelor ar putea fi echipate cu astfel de sisteme, construite în jurul fundaţiilor, pentru a minimaliza impactul seismelor.

sursă: descopera.ro 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Tehnologia care ne salvează de cutremur