Antena Meniu Search
x

Tensiuni în Ucraina la o zi de un referendum esențial

Cu doar o zi înaintea referendumului care deschide calea unei declaraţii de independenţă a unei părţi a estului rusofon al ţării, situația din Ucraina este tot mai tensionată.

 Cu doar o zi înaintea referendumului care deschide calea unei declaraţii de independenţă a unei părţi a estului rusofon al ţării, situația din Ucraina este tot mai tensionată.

Un semn al nervozităţii atmosferei este faptul că o echipă a Crucii Roşii, alcătuită dintr-un elveţian şi opt ucraineni, a fost "arestată" vineri seara de către insurgenţi proruşi la Doneţk, din cauza unor suspiciuni de "spionaj". Câteva ore mai târziu membrii echipei au fost eliberaţi. "Nimeni nu a fost rănit", a precizat un purtător de cuvânt, la Geneva.

Și în oraşul portuar Mariupol au avut loc confruntări violente după ce aproximativ 60 de insurgenţi echipaţi cu arme automate au atacat sediul local al poliţiei. Confruntările s-au soldat cu 20 de morţi în rândul atacatorilor, a declarat ministrul interimar ucrainean de Interne Arsen Avakov.

"Ziua a fost foarte dură, cu morţi şi o cruzime iraţională. Şeful poliţiei de la Mariupol a fost răpit, mai mulţi poliţişti au fost ucişi. Un lunetist a tras de pe spital asupra militarilor, asupra oamenilor", a scris el într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

În aceeași zi, la Doneţk, o unitate de aproximativ 100 de membri ai Gărzii Naţionale ucrainene, cazată într-un sanatoriu, a fost atacată de către grupări înarmate proruse. Un scurt schimb de focuri s-a soldat cu doi răniţi, după care militarii au fost dezarmaţi şi nevoiţi să părăsească locul.

Mâine va avea loc un referendum asupra independenţei "republicii populare" autoproclamate Doneţk şi Lugansk. Separatiştii întorc astfel spatele unei cereri de amânare a scrutinului care le-a fost adresată de către preşedintele rus Vladimir Putin.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Tensiuni în Ucraina la o zi de un referendum esențial