Video Investiţie de aproape 6 milioane de euro într-o plantaţie din România. Străinii se dau în vânt după fructele crescute la noi
220 de mii de ghivece uriaşe, aliniate pe mai bine de 50 de hectare! Pare greu de crezut, dar aşa arată cea mai mare plantaţie de afini din România si una dintre cele mai mari din Europa. Fructele se dezvoltă perfect în clima din ţara noastră, prin metode inovatoare. Investiţia nu este însă ieftină - 100 de mii de euro pentru fiecare hectar.
Teodoro e originar din Chile, ţara care dă peste 90% din producţia de afine la nivel mondial. Are 30 de ani de experiență în ferme de afine, iar cunoștințele şi experiența sa sunt puse acum în valoare pe aproape 60 de hectare de teren, în judeţul Timiș.
Ghivece aici şi încă 220.000 impecabil aliniate, compun cea mai mare plantaţie de afini în ghiveci din România. Ţara noastră are clima potrivită pentru a face fructele perfecte. Nu însă şi solul.
"Toate aceste afine sunt produse în sistem hidroponic este, la ora actuală, una dintre cele mai bune tehnologii din lume", mărturiseşte Teodoro. Fiecare din cele 220.000 de ghivece are propriul sistem de irigare, care asigură plantei până la 6 litri de apă în fiecare zi.
Care sunt cele mai cumpărate soiuri
- Afacerea cu care o familie de sibieni a dat lovitura. Totul a plecat de la două plante cumpărate de la pepinieră:...
- Cum a reuşit un tânăr din Timiş să fure afine de 32.000 de euro. A fost reţinut de poliţişti
- Tiberiu şi-a făcut o afacere din munca în propria grădină. Anul trecut a strâns o recoltă de 20 de tone şi le...
- Spectacol pe cer în prima seară din 2025. Pe cerul României s-a putut observa aurora boreală
- Atenţie la apelurile necunoscute din străinătate. Ce puteţi risca dacă sunaţi înapoi
100.000 de euro a fost investiția pentru fiecare hectar de afini la ghiveci. 7 soiuri diferite cresc sub soarele din Vest. Soiul vedetă se numește Crunch, cu fructe mari, urmat de Duke. Iar britanicii, polonezii, spaniolii sau nemții se dau în vânt după afinele crescute în ghivecele din Timiș.
"Toată marfa merge în export, cred că România încă are tradiţia de afinată, de afine de la munte. Asta nu e o afină tradiţională, e o afină gourmet de calitate premium, are foarte multi antioxidanţi", declară directorul general al companiei agricole.
În cel mai scurt timp, ferma din vestul ţării se va extinde şi va ajunge la aprox 120 de hectare. Tocmai de aceea, culesul va deveni mecanizat, cu utilaje performante care vor înlocui munca a sute de oameni, destul de greu de găsit.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰