Antena Meniu Search
x

Video Timişoara a devenit oficial capitala culturală a Europei. Evenimentul, deschis de o expoziţie a pictorului suprarealist Victor Brauner

Timişoara este de astăzi oficial Capitala Europeană a Culturii. Concerte, spectacole, tururi ghidate şi proiecţii de film ar trebui sa atraga turişti din toate colţurile lumii. Vor avea ajutor de nădejde - voluntari din Japonia sau Serbia. O expoziţie emblematică, a celebrului artist român suprarealist Victor Brauner şi-a deschis porţile astăzi la Muzeul Naţional de Artă din Timişoara.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 17.02.2023, 22:17

Vezi și

"Victor Brauner: invenţii şi magie". Este expoziţia care aşează Timişoara pe harta capitalelor Europene a Culturii. Aproape 100 de picturi, desene, sculpturi, ilustraţii de carte pot fi admirate în oraşul de pe Bega. Operele au fost împrumutate de la muzee din Franţa, dar şi din colecţii private din România. "Pentru a aduce exponate de un miliard de euro, e nevoie de investiţii în a asigura condiţii de siguranţă la cele mai înalte standarde. Am investit peste două milioane de euro în ceea ce vedeţi aici", a declarat Alin Nica, presedinte Consiliul Judeţean Timiş.

Expoziţia va fi deschisă până la finalul lunii mai

"S-au înlocuit toate aparatele de climatizare, climatizare care asigură atât temperatura adecvată pentru spaţiul expoziţional cât şi volumul de umiditate", a declarat Filip Petcu, directorul Muzeului National de Arta Timisoara. Lucrările de artă au ajuns cu un camion special sub reguri stricte. "Când au fost deschise uşile camionului, camionul era gol. Toate cutiile erau în spatele unui perete", a declarat Aura Bălănescu, manager proiect.

Expoziţia va fi deschisă până la finalul lunii mai. Sute de persoane, printre care şi 14 voluntari au o misiune specială: să fie ghizi. Tomohisa Suzuki este îndrăgostit de artă şi a venit din Tokyo. Cu ajutorul internetului, vestea că Timişoara va deveni Capitală Europeană a Culturii a ajuns departe. "Anunţuri, publicitate în Tokyo, doar le-am găsit pe internet. Este prima dată când vin în Europa", a declarat Tomohisa Suzuki - voluntar din Japonia.

Jelena este din serbia şi anul trecut a fost voluntar în ţara ei. "Este exact motivul pentru care am fost invitată în Timişoara, să stau aici două săptămâni cu colegii români şi japonezi", a declarat Jelena - voluntar din Serbia. Cel puţin 15.000 de oameni sunt aşteptaţi în Piaţa Unirii la un spectacol grandios care îmbină arta vizuală cu dansul, ritmurile electronice şi muzica tradiţională într-o sărbătoare a întregului oraş. Este doar unul din cele 130 de evenimente pregătite în acest weekend. Toată ţara vorbeşte despre Timişoara!

Sunt aştepaţi turişti din toate colţurile lumii. "Avem clienţi din Italia, Spania, chiar şi de pe continentul american. 95% din gradul de ocupare îl avem înregistrat acum", a declarat Gabriel Holznagel - manager hotel. În acest weekend de deschidere, turiştii vor putea circula gratuit cu mijloacele de transport în comun.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Evenimente » Timişoara a devenit oficial capitala culturală a Europei. Evenimentul, deschis de o expoziţie a pictorului suprarealist Victor Brauner