Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Timişorenii respiră spori de mucegai. Rezultatele sunt îngrijorătoare: anunţul făcut de specialişti

Timişorenii respiră spori de mucegai. O arată senzorii performanţi instalaţi anul trecut, care măsoară şi identifică alergenii din oraş cu ajutorul inteligenţei artificiale. Rezultatul i-a pus în alertă pe specialişti, pentru că îi unele cazuri valorile înregistrate au fost atât de ridicate încât justifică numărul din ce în ce mai mare de alergii grave, uneori cu patogen neidentificat.

de Iulia Pop

la 01.05.2024 , 17:53

Monitorizarea calităţii aerului din Timişoara a început anul trecut. Aici au fost aduse aparate care - în premieră naţională - analizează alergenii din aer. Patru astfel de aparate funcţionează de un an în Timişoara şi au demascat, cu ajutorul inteligenţei artificiale, alergenii din aer. Datele analizate au indicat pe lângă polen şi o concentraţie foarte mare de spori de mucegai, imposibil de identificat şi măsurat până acum.

Proiectul de monitorizare a calităţii aerului ar putea fi extins la nivel naţional

Iar rezultatele sunt îngrijorătoare: în unele cazuri valorile au fost chiar şi de sute de ori mai mari decât cele tolerate de corpul uman. "Atât de mult încât îţi pui problema dacă nu foarte mulţi dintre pacienţii cu simptome de rinită şi astm, la care testele noastre alergologice arată că nu sunt alergici, nu sunt de fapt alergici la aceste tipuri de fungi, care nu au identificare în momentul de faţă în testele alergologice", a declarat Carmen Bunu Panaitescu, Societatea Română de Alergologie şi Imunologie.

Vezi și

"Acum, colegii noştri de la Oncogen vor trebui să dezvolte teste pentru a vedea dacă aceste bioparticule au un efect alergen asupra populaţiei sau nu", a declarat Florin Imbrea, Universitatea de Ştiinţele Vieţii Timişoara. Ca să-i protejeze pe localnici, autorităţile din Timişoara vor să facă un parteneriat cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă pentru a putea trimite avertizări RoAlert atunci când valorile de mucegai din aer sunt ridicate. Proiectul de monitorizare a calităţii aerului ar putea fi extins la nivel naţional.

Iulia Pop Like

Îmi place să știu. Pun întrebări, și cer, imperios, răspunsuri! Îmi place să ascult. Sincer, uneori de atât e nevoie! Îmi place să scriu. Sunt perfecționistă și “lupt” pentru fiecare cuvânt din știre! Îmi place să zâmbesc.

Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Evenimente » Timişorenii respiră spori de mucegai. Rezultatele sunt îngrijorătoare: anunţul făcut de specialişti