Antena Meniu Search
x

Video Tomberoane subterane pentru reciclare, montate în Capitală. Câte tone de deşeuri ajung anual în groapa de gunoi a oraşului

Primăriile de sector din Bucureşti vor să sorteze tot gunoiul în oraş, ca să ducă tot mai puţine deşeuri la groapa din apropierea Capitalei. Primul pas îl face sectorul şase, care are aproape 400 de mii de locuitori. Va monta aproape 900 de puncte de pre-colectare pentru hârtie, sticlă, plastic şi gunoi menajer. Dacă planul reuşeşte, un sfert din gunoiul produs nu va mai fi aruncat, ci reciclat.

de Redactia Observator

la 09.12.2022, 20:46

Vezi și

Punctele de precolectare vor fi montate în mijlocul cartierelor de blocuri, cele mai mult vor fi sub pământ. Aici, oamenii vor putea să arunce separat plastic, metal, carton şi gunoi rezidual.130 de milioane de lei costă proiectul făcut cu bani europeni. Tomberoanele subterane ar trebui să reducă din cantitatea de deşeuri reciclabile care ajunge la groapa de gunoi.

"Noi ar trebui să deviem cel putin 50% de la groapă. Nu se întâmplă. Dacă reuşim ca prin acest proiect să deviem încă 20% de la groapă, este fabulos", a transmis primarul sectorului 6, Ciprian Cucu

Ca să funcţioneze planul, bucureştenii trebuie să colecteze separat deşeurile de sticlă, carton şi plastic. Unii spun că o fac şi acum, dar, degeaba. În Bucureşti se reciclează sub 10% din deşeurile produse de locuitorii metropolei. La groapa de gunoi Vidra, de la marginea Capitalei, ajung cantităţi de deşeuri din ce în ce mai mari.

Cele mai multe deşeuri vin din sectoarele 2 şi 4

Pe acelaşi subiect

Din cele 6 sectoare ale Capitalei ajung anual peste 500.000 de tone de gunoi aici la groapa Vidra, singura care mai primeşte deşeurile oraşului. Cele mai mari cantităţi vin din sectoarele 2 şi 4, 150.000 de tone pe an, fiecare. Tocmai de aceea, municipalitatea caută soluţii pentru a construi o nouă groapă de gunoi, în Ilfov mai ales că la groapa de la Vidra tariful este mare, de 300 de lei pentru fiecare tonă de gunoi.

"Problema este juridică si economică. Este o problemă cu contractul din 1999, în care sunt vreo 5 litigii şi este problema cu tariful", a declarat primarul capitalei, Nicuşor Dan. Localnicii din Cluj-Napoca au tomberoane subterane de şase ani. La fel şi Deva, Alba-Iulia, Râmnicu-Sărat, Mangalia şi Ploieşti.

Depozitul Ecologic Vidra asigură administrațiile publice și cetățenii că are capacitatate și poate presta serviciul de tratare și depozitare a deșeurilor care provin din București și Ilfov, pentru următoarea perioadă de 15-20 de ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Tomberoane subterane pentru reciclare, montate în Capitală. Câte tone de deşeuri ajung anual în groapa de gunoi a oraşului