Video Trăiesc ca în ghetou în paradisul imobiliar. Dincolo de palmieri și restaurante, copii şi bătrâni îndură frigul şi mucegaiul
În Năvodari, staţiunea în care răsar în fiecare an blocuri luxoase cât mai aproape de malul mării, sunt oameni care trăiesc ca în ghetou. În clădiri dărăpănate, fără geamuri, în care plouă ca afară. Numite locuinţe sociale, sunt chiar în centrul oraşului, locul unde primăria investeşte în flori şi statui ca să arate cât mai frumos pentru turişti.
Dincolo de palmierii de la intrarea în localitate, pensiunile şi restaurantele care îi aşteaptă pe turişti, găsim blocurile sărăciei. Fără geamuri, cu balustrade şubrede, pereţi scorojiţi şi scări acoperite de gunoaie. Sunt clădirile fostului internat, transformate în blocuri sociale pentru cei năpăstuiţi. Copii şi bătrâni sunt nevoiţi să îndure frigul şi mucegaiul.
Andreea Filip, reporter Observator: Asta este o fereastră. Aţi mai văzut aşa ceva? O fereastră din lemn. Dacă vrei lumină, o deschizi, şi pentru că geamurile lipsesc cu desărvârşire şi aici şi în partea cealaltă, oamenii au pus o bucată de holşuruburi pentru că probabil toamna plouă şi intră apă, iar pe timpul iernii, intră zăpadă. Cam asta e.
Subsolul este mereu plin de apă, iar locatarii stau cu folie pe covoare şi găleţi la uşă.
N-avem calorifere, doamnă.
Şi cum vă încălziţi?
Cum putem.
Mamaie Verona are 83 de ani şi o pensie mizeră.
Şi când ţi-e frig, mamaie, ce faci?
Uite, stau îmbrăcată. Şi noaptea mă culc îmbrăcată.
Căminele sunt chiar în centrul oraşului.
Reprezentanţii primăriei dau vina pe oameni
La doi paşi de acest loc întunecat, este o altă lume.
Andreea Filip, reporter Observator: Columne impunătoare, statui grandioase şi arbori ornamentali. În Năvodari, oraşul de unde răsare soarele, există două realităţi. Una de aici, din centrzul oraşului, cea luminoasă, şi cea întunecată, cea din spatele acelor blocuri.
Reprezentanţii primăriei, care administrează blocurile, dau vina pe oameni pentru că arată aşa.
Elena Aftene - reprezentant Primărie Năvodari: Reparații capitale la subsolul căminului social– o investiție în valoare de peste 100.000 de le - au fost făcute în urmă cu trei ani. Atunci au fost achiziționate și 2 pompe care pornesc automat când subsolul se inundă, însă din păcate, sitele acestor pompe se înfundă de fiecare dată din cauza deșeurilor depozitate necorespunzător.
5,7 milioane de lei ar costa investiţia pentru ca blocul să fie renovat. Autorităţile spun că au depus un proiect şi speră să primească bani de la Uniunea Europeană.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰