Antena Meniu Search
x

Video Trei elevi din România, premiați la cel mai prestigios concurs de ştiinţă din lume: "Înverşunarea noastră de a ne lupta până în ultima clipă le-a plăcut"

Trei elevi de la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşt au fost premiaţi la International Science and Engineering Fair, cea mai importantă şi prestigioasă competiţie de ştiinţă şi inginerie din lume, pentru competitorii sub 21 de ani, proiiectul cu care au câştigat fiind o aripă de avion capabilă să crească manevrabilitatea aeronavelor, să reducă consumul de carburant cu până la 5% şi să inducă proprietăţi de invizibilitate. La ediţia de anul acesta au concurat peste 1800 de elevi din 76 de ţări, potrivit News.ro.

de Redactia Observator

la 19.06.2024 , 15:02

Trei elevi din România, premiați la cel mai prestigios concurs ştiinţă din lume
Trei elevi din România, premiați la cel mai prestigios concurs ştiinţă din lume

”Filip Buşcu, David Ghiberdic şi Rareş Marinescu, elevi la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti, au luat premiu la categoria Engineering Technology: Statics and Dynamics. Ei au inventat şi construit o aripă de avion capabilă să crească manevrabilitatea aeronavelor, să reducă consumul de carburant cu până la 5% şi să inducă proprietăţi de invizibilitate. Proiectul lor, intitulat Hawk Wing, a fost examinat vreme de trei zile de nouă comisii formate din reprezentanţi ai marilor universităţi americane, ai marilor companii de tehnologie şi chiar ai US Army. Faza finală a competiţiei a avut loc la Los Angeles, SUA”, potrivit unui comunicat 

Trei elevi din România, premiaţi la cea mai prestigioasă competiţie de ştiinţă şi inginerie din lume

Regeneron ISEF este considerat în unanimitate de mediul universitar american şi britanic cea mai prestigioasă competiţie STEM din lume, cu mult înaintea olimpiadelor internaţionale de ştiinţe şi este pentru prima dată când România a urcat pe podium. În fiecare an, mii de participanţi din zeci de ţări încearcă să obţină un premiu care, de obicei, aduce cu el accesul în universităţi din SUA şi Marea Britanie. În 2024 au concurat peste 1800 de elevi din 76 de ţări.

Articolul continuă după reclamă

"Am avut la dispoziţie doar o lună să construim prototipul, să-l zburăm şi să colectăm o parte din datele care ne confirmau teoria", a declarat Filip Buşcu. "L-am construit de trei ori, fiindcă de două ori l-am prăbuşit, dar se pare că tocmai înverşunarea noastră de a ne lupta până în ultima clipă le-a plăcut examinatorilor", a adăugat el.

Pe acelaşi subiect

Elevii români au fost sprijiniţi financiar de sponsori, cel mai important dintre ei fiind Hidroelectrica.

"E uimitor ce pot să facă aceşti copii, cum pot forţa tehnologia să sară etape şi să obţină rezultate aplicabile imediat. Pentru noi a fost o oportunitate şi o onoare să sprijinim financiar o echipă care a dus performanţa românească în liga mare a ştiinţei", a declarat Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica. La susţinerea proiectului au contribuit şi KPMG, Banca Transilvania şi Fundaţia Culturală Magdalena şi Ovidiu Buluc.

Filip Buşcu e iniţiatorul şi conducătorul programului spaţial Romanian Orbital Mission, care a dus pe orbita Pământului sateliţii ROM-2 şi ROM-3, primii sateliţi funcţionali ai României. David Ghiberdic a făcut parte din echipa proiectului ROM-3, iar Rareş Marinescu e multiplu medaliat la olimpiadele internaţionale de fizică.

În prezent, copiii sunt implicaţi în mai multe proiecte din domeniul aerospaţial, printre care un satelit de dimensiuni mari, cu misiuni de cercetare avansată, construit în colaborare cu două mari universităţi americane.        

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Călătoriți cu trenul pe caniculă?
Observator » Evenimente » Trei elevi din România, premiați la cel mai prestigios concurs de ştiinţă din lume: "Înverşunarea noastră de a ne lupta până în ultima clipă le-a plăcut"