Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ultimul apel al unui bolnav de Covid către soția sa. Medicii abia i-au ghicit PIN-ul de la telefon. ”Tu să te faci bine...”

Un medic rezident la Institutul de Oncologie Cluj-Napoca descrie scene sfâșietoare care se derulează la nesfârșit în spitalele Covid din România și vorbește despre traumele pe care le trăiesc cadrele medicale de fiecare dată când le moare câte un pacient. 

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 17.11.2021 , 10:05

Ultimul apel al unui bolnav de Covid către soția sa. Medicii abia i-au ghicit PIN-ul de la telefon. ”Tu să te faci bine...”
Ultimul apel al unui bolnav de Covid către soția sa. Medicii abia i-au ghicit PIN-ul de la telefon. ”Tu să te faci bine...” - Mediafax Foto / Andreea Alexandru via Hepta

Medicul Loredana Farcaș a publicat pe Facebook câteva frânturi dintr-un ultim apel al unui bolnav de Covid către soția sa, la care a asistat fără să vrea doar pentru că omul era în stare extrem de gravă, atât de gravă încât cadrele medicale mai mult i-au ghicit PIN-ul de la telefon. 

”- Unu... (încă două respirații în masca de oxigen) patru... (tiraj intercostal, tegumente cianotice)

- Unu și patru? Nu e acesta PIN-ul. Să vedem dacă merge cu amprenta. Nu merge...

Articolul continuă după reclamă

- U... (ochii închiși și nicio putere) nu... Patr (masca de oxigen blocând din nou ultimele sunete). Pauză.

Pe acelaşi subiect

- 1234? Nu, nu este bun. Of, dacă nu-l scriem bine, se blochează pentru 30 minute. Haideți să mai încercăm încă o dată. Unu și patru am înțeles. Care sunt următoarele?

- Patr (pauză pentru respirație) ori...

- Unu de patru ori? Ăsta e! Pe soție o sunăm? Pe fiică? Soție, bine. Se apelează... 

A fost ultima convorbire telefonică între ei, ultimul apel. Un monolog îngrozitor de ascultat, un monolog în care ea îl întreba dacă supa de pui e în regulă pentru când se întoarce acasă, în timp ce el lăcrima necontenit... ”Și griș! Tu să te faci bine acolo și să vii, că pregătesc de toate!” 

A mai trăit câteva minute. 

În saloanele de lângă, pacienții și-au servit în vacarmul injectomatelor, al monitoarelor și al tuburilor de oxigen, cina. Și pentru următoarele 12 ore m-am prefăcut că ușa închisă a salonului de vis a vis de camera de gardă nu ascunde decât o fereastră spre Grădina Botanică.

Nu se vorbește despre moarte într-un spital. Ca medic, cu mâinile încă amorțite de manevrele de resuscitare, trebuie să îți păstrezi calmul, umorul și mintea limpede. Pentru că sunt alții care depind de tine fizic și emoțional.

Se sinucid medici și nimeni nu vorbește despre asta. Nu, nu din slăbiciune, nu din neputință, nu din cauza unei conștiințe încărcate. Ci pentru că -  într-o lume în care ești tratat cu strigăte, așteptări nerealiste, amenințări, într-o lume fără locuri de muncă, fără mentori, într-o lume de atotștiutori și atotjudecători - nimeni nu ne învață cum să trăim cu morții din noi”, a scris medicul 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi întâmpinat probleme în obţinerea adeverinţelor care vă atestă vechimea în muncă?
Observator » Evenimente » Ultimul apel al unui bolnav de Covid către soția sa. Medicii abia i-au ghicit PIN-ul de la telefon. ”Tu să te faci bine...”