Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Un an de război în Ucraina. Palatul Victoria, iluminat în culorile drapelului ucrainean. MAE arborează drapelul ucrainean

Românii îşi arată solidaritatea cu poporul ucrainean, la împlinirea a 365 de zile de război. Clădirea Palatului Victoria va fi iluminată în această seară, în culorile drapelului Ucrainei. De altfel au fost manifestări de solidaritate faţă de ucraineni peste tot în lume.  La Londra, câţiva militanţi au pictat pe caldarâm un uriaş drapel ucrainean, în faţa ambasadei Rusiei. Iar seara trecută, sute de oameni au asistat la un spectacol memorial oferit de artişti britanici şi ucraineni în piaţa Trafalgar. Şi tot pentru a comemora un an de război, turnul Eiffel, sediile instituţiilor europene din Bruxelles şi alte clădiri importante din mai multe capitale au fost luminate în culorile Ucrainei. 

de Redactia Observator

la 24.02.2023 , 13:51

Pentru a marca un an de la invazia militară rusă în Ucraina, MAE arborează drapelul ucrainean în fața sediului central, iar în cursul serii va ilumina clădirea în culorile drapelului ucrainean.

"Ministerul Afacerilor Externe marchează astăzi, 24 februarie 2023, un an de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei, un act ilegal, premeditat și ilegitim care reprezintă un atac nu doar împotriva suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, respectiv împotriva parametrilor esențiali ai arhitecturii euroatlantice de securitate, ci și o încălcare flagrantă a dreptului internațional, inclusiv a Cartei Organizației Națiunilor Unite, precum și a principiilor fundamentale ale ordinii internaționale bazată pe reguli", potrivit unui comunicat de presă

Pentru a marca acest moment, Ministerul Afacerilor Externe arborează, vineri, drapelul ucrainean în fața sediului central, urmat de iluminarea sediului central al MAE, în cursul serii, în culorile drapelului ucrainean.

Articolul continuă după reclamă

"De asemenea, Misiunile Diplomatice și Oficiile Consulare ale României în străinătate vor duce mai departe mesajul de solidaritate al României și se vor racorda la inițiativele europene pe plan local. Invazia militară fără precedent, lansată la 24 februarie 2022, a declanșat cea mai gravă criză de securitate și umanitară din Europa de la încheierea celei de-a doua conflagrații mondiale. În acest context comemorativ, România continuă să își exprime, prin poziționări și prin fapte, întreaga compasiune și solidaritate cu Ucraina și cu poporul ucrainean. România deplânge pierderile de vieți omenești, printre care s-au numărat numeroși civili, precum și faptul că milioane de cetățeni ucraineni au fost nevoiți să își părăsească locuințele și, în foarte multe situații, țara, pentru a se refugia din fața ororilor războiului. Mai mult, agresorul rus a procedat la transferuri și deportări ilegale ale populației civile ucrainene, inclusiv a copiilor, din regiunile ucrainene ilegal ocupate de către Federația Rusă. În aceste momente de grea cumpănă pentru continentul european, este important să reafirmăm solidaritatea și sprijinul neclintit al întregii comunități internaționale pentru Ucraina",  se arată în comunicat.

Pe acelaşi subiect

Potrivit MAE, Federația Rusă "trebuie să priceapă, fără echivoc, că, atât timp cât va continua să utilizeze forța pentru a-și impune voința pe scena internațională, comunitatea internațională își va menține unitatea în izolarea acesteia la nivel multilateral".

"Atacurile armate ruse în Ucraina nu-și vor atinge scopul real, acela de a destabiliza întreaga noastră arhitectură de securitate și sistemul de valori democratice, căci acest război ne-a unit mai mult ca oricând în susținerea țării vecine și în apărarea spațiului euroatlantic de securitate și valori. Cu alte cuvinte, experiența acestor tragice 12 luni a arătat că intensificarea acțiunilor militare ruse și escaladarea de către Rusia a cursului războiului de cucerire pe care îl derulează în Ucraina au avut drept rezultat consolidarea unității și solidarității internaționale. Alături de Ucraina stau astăzi toți membrii comunității internaționale care cred în valorile libertății, demnității, în principiile fundamentale ale dreptului internațional, în ordinea internațională bazată pe reguli și într-un viitor în care recurgerea la forță în relațiile dintre state este pe deplin eliminată. Pe măsură ce agresiunea militară rusă în Ucraina s-a prelungit, capacitatea comunității internaționale de a răspunde la provocările astfel generate a fost pusă la încercare, însă România a rămas fermă în poziția sa solidară, iar pe viitor își va intensifica sprijinul multidimensional și cuprinzător și va continua să acționeze cu hotărâre, alături de comunitatea internațională, pentru Ucraina și poporul ucrainean", se menționează în document.

Ministerul Afacerilor Externe amintește că, din prima zi a agresiunii, România a acordat asistență cuprinzătoare refugiaților ucraineni.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Evenimente » Un an de război în Ucraina. Palatul Victoria, iluminat în culorile drapelului ucrainean. MAE arborează drapelul ucrainean