Antena Meniu Search
x

Video Un bloc din Bucureşti, monument istoric, "mutilat" de un locatar. Vecinii au sesizat poliţia, dar proprietarul e relaxat: "Vedem ce vorbim şi asta e"

În Bucureşti, fiecare construieşte după bunul plac, fără acte si reguli. Până şi un bloc monument istoric a fost "mutilat" de proprietari, care şi-au închis balcoanele fiecare după cum a vrut. Ultimul îşi ridică o terasă chiar acum şi spune că nu ştia că are nevoie de avize.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 16.06.2023, 22:18

Vezi și

În Capitală e deja un fenomen: proprietarii îşi închid balcoanele la întâmplare, fără autorizaţie şi după bunul plac. Nici măcar clădirile monument istoric nu sunt protejate. Un exemplu este blocul Pherekyde din centrul oraşului. Aici mai mulţi locatari şi au închis terasele, unul cu geamuri, altul cu plastic. Ultimul dintre ei a început să construiască o terasă din lemn.

Lucrări interzise la blocul monument

"Blocul Pherekyde de aici, de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, a fost construit în 1913. Este monument istoric şi este ridicat într-o zonă protejată, aşa că modificările la faţadă sunt interzise", arată Andreea Milea, reporter Observator.  

"Este un bloc construit atunci când toată această zonă era în plină explozie de construcţii moderniste, construcţii inspirate din zgarie norii de la New York de fapt. Era elanul betonului armat în România", spune Matei Sumbasacu, fondator Re Rise. 

Pe acelaşi subiect

Vecinii au sesizat autorităţile

Valoarea istorică a clădirii nu îi împiedică pe proprietari să-şi extindă spaţiul. Locatarii au sesizat autorităţile în cazul vecinului care lucrează de zor la închiderea balconului. "Probabil (n.r. lucrează de) vreo două săptămâni", povesteşte un vecin. "Au zis că acoperă doar terasa", mărturiseşte altcineva. 

"Dacă dărâmam ceva da, era, dar nu s-a făcut nimic. Nu s-a dărâmat nimic. O să dăm o culoare. Să vedem ce vrea proprietarul. Acum nu sunt singurul care schimbă culoarea pe aici. Uite câte culori sunt schimbate. Despre ce vorbim? Şi terase făcute, acoperite. Sunt de altă culoare", zice un muncitor, filmat cu camera ascunsă.

"Poliţia Municipiului Bucureşti mi-a spus să trimit un mail cu solicitarea de a interveni. Ieri am sunat din nou, să văd dacă pot interveni. Încă o dată, un alt operator mi-a spus că se va interveni la un moment dat. Am trimis un mail la Inspectoratul de Stat în Construcţii, mi-au dat număr de înregistrare, dar niciun alt răspuns", povesteşte un vecin.

"Intervenţiile pe aceste clădiri se fac conform unui aviz eliberat de Ministerul Culturii prin direcţiile de cultură. Acest aviz e eliberat în baza unei recomandări de la Comisia pentru Monumente", adaugă Matei Sumbasacu, fondator Re Rise.

Cum se apără proprietarul

Proprietarul spune că nu ştia că are nevoie de autorizaţie. "Nu am doamnă, nu am. Nu ştiam că îmi trebuie. O să vină poliţia, vedem ce vorbim şi asta e", spune Orlando, proprietar. "Astfel de modificari sunt ilegale. Măsura în care ele pot fi pedepsite variază de la o simplă amendă până la începerea urmăririi penale care vă spun din experienţă că se soluţionează de cele mai multe ori cu o clasare", mai spune Matei Sumbasacu, fondator Re Rise.

Poliţia Locală are termen să intervină în cel mult o lună. Amenda se poate ridica la 8.000 de lei, iar propritarul ar putea fi obligat să dărâme terasa. În realitate, foarte rar se şi întâmplă asta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Un bloc din Bucureşti, monument istoric, "mutilat" de un locatar. Vecinii au sesizat poliţia, dar proprietarul e relaxat: "Vedem ce vorbim şi asta e"