Antena Meniu Search
x

Video Un localnic ar fi aruncat peştele piranha în Crişul Repede. Riscă o amendă de 15.000 de lei

Autoritățile din județul Bihor sunt în alertă după ce în râul Crișul Repede a fost descoperit un pește Piranha. Exemplarul, care poate distruge fauna locală, ar fi fost aruncat în apă de un localnic. Nu a rezistat însă temperaturilor scăzute. Garda de Mediu verifică însă și apele termale ale unui pârâu din zonă care ar putea oferi climatul ideal pentru supravițuirea și înmulțirea acestei specii exotice. 

de Evi Popa

la 02.12.2022, 19:29

Vezi și

Peștele a fost descoperit întâmplător de doi pescari, în centrul orașului Oradea.

Oamenii au căutat pe Google ca să afle cu ce exemplar au de-a face. Au descoperit că face parte dintr-o specie extrem de agresivă: Piranha cu burtă roșie, originar din America de Sud, care preferă apa caldă și dulce a Amazonului. 

Pescar: Cum a coborât temperatura apei sub 10 grade, probabil de aia murit. Peştele şi-a menţinut culoarea. Semn că-i murit proaspăt. Sub 24 de ore, clar. 

Localnic: Cred că cineva efectiv a vrut să scape de ei. Sper să-i găsească şi pe restul că mă gândesc că nu a ajuns singur în Criş.

Pe acelaşi subiect

Garda de Mediu a intrat imediat în alertă

Garda de Mediu a intrat imediat în alertă. În apropiere mai există un pârâu cu apă termală: Mediul în care specia exotică ar putea supraviețui iernii de la noi.

Marius Orbai, consilier juridic: Dacă acest peşte ar fi abandonat în Peţa, unde apă termală, apă caldă, ar fi un prăpăd. Şi prăpădul ăsta s-ar extinde până în Dunăre, dacă nu şi mai departe. 

Horia Carțiș, şef serviciu teritorial, Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate: Împreună cu colegii de la Garda de Mediu vom încerca să identificăm posibilii făptaşi.

Riscă o amendă de până la 15.000 de lei

Dacă vor fi găsiţi, riscă o amendă de până la 15.000 de lei. Nu este singurul caz în care specii exotice sunt abandonate. În Baia Mare, mai mulți pești Pacu - o specie înrudită cu Piranha - au fost găsiți în zona de pescuit a barajului Firizu.  

Şi tot în Oradea, în urmă cu o lună, trei pitoni au fost lăsați la tomberoanele din oraș. Proprietarul, un tânăr de 22 de ani care se ocupa cu vânzarea şerpilor, a fost amendat cu 7.500 de lei pentru import ilegal de reptile.  

Momentan, în România, legislația interzice doar deținerea animalelor sălbatice. Săptămâna trecută însă, Comia Europeană a votat o rezoluție care va stopa comercializarea speciilor exotice, inclusiv a peștilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Declaraţii controversate de la BNR: "Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai". Credeţi că noi, statul sau împreună ar trebui să găsim soluţii pentru un trai mai bun?

Observator » Evenimente » Un localnic ar fi aruncat peştele piranha în Crişul Repede. Riscă o amendă de 15.000 de lei