Antena Meniu Search
x

Video Un sondaj arată că româncele sunt cele mai nefericite femei din Uniunea Europeană. Ce spun psihologii

Româncele sunt cele mai nefericite femei din Uniunea Europeană. Sau cel puțin asta spune un sondaj global despre bunăstarea femeilor, realizat în întreaga lume. Totuși, femeile din România nu sunt de acord cu concluzia studiului și spun că, deși avem neajunsurile noastre, nu ne regăsim chiar la coada clasamentului. La polul opus, cele mai fericite femei din lume se află în Austria, Germania, Elveția, Taiwan și Kuweit.

Anaida Glujdea
de Anaida Glujdea

la 21.05.2024 , 09:02

Sondajul a fost realizat la nivel global, pe baza răspunsurilor a 79.000 de femei din 143 de ţări. Din 100 de puncte, am reuşit să ajungem la 54 pe o scară care defineşte fericirea femeilor.

Anaida Glujdea, reporter Observator: Rezultatele sondajului arată că în lume suntem puțin peste jumătatea clasamentului în ceea ce priveşte fericirea femeilor. Principalele motive ale nefericirii sunt legate de situația financiară și de sănătatea precară. 

Psihologii susţin că nefericirea este un fenomen real, care ne afectează atât sănătatea fizică, cât şi cea psihică.

Vezi și

Psihologii susţin că nefericirea este un fenomen real, care ne afectează

Pe acelaşi subiect

Gabriela Maalouf, psiholog: Nivelul de muncă al femeilor în România este mult mai mare decât al femeilor din alte țări. Văd în fiecare zi la mine în cabinet femei care vin epuizate atât fizic, cât și emoțional de toate lucrurile pe care le au de făcut în fiecare zi. Acest burnout de a fi și femeie de carieră, de a fi și mamă, de a fi soție și prietenă și tot ce mai trebuie, este o povară atunci când statutul financiar nu este unul optim.

Femeie: Eu am trăit 11 ani în Olanda şi într-adevăr, femeile olandeze nu sunt ca noi. Dacă au chef să facă mâncare, fac mâncare, dacă nu au chef să facă mâncare, nu fac mâncare, sunt foarte aranjate pe când noi, româncele, mai le lăsăm.

Am întâlnit însă şi femei care mărturisesc că sunt mulţumite cu viaţa lor.

Femeie: Eu nu cred că suntem cele mai nefericite. Aici toată lumea poate să abă un loc de muncă dacă vrea, poate să trăiască iniştit, dacă vrea. A, că acceptă abuzurile și sunt nefericite din cauza asta, e problema la ele. Părerea mea. 

Femeie: Sunt foarte fericită pentru că am o familie, copii sănătoşi, un soţ cu care mă înţeleg.

Totuşi, studiile vorbesc de la sine. Sondajul realizat de Hologic Global Women's Health Index pleasează România pe ultimele locuri în Europa. Mai nefericite decât româncele sunt femeile din Republica Moldova, Albania şi Bosnia şi Herţegovina.

Miruna Pantel, expertă în egalitate de gen: Una dintre cele mai recente cercetări pe interesele politice ale femeilor arată că ele realizează treburile casnice în proporţie de peste 90%. Impactul asupra stărilor emoţionale este unul mare.

La nivel global, cele mai nefericite femei trăiesc în Bahrain, Burkina Faso, Ucraina şi Afganistan. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Credeţi că sunt pregătite autorităţile să facă faţă codului roșu de caniculă?
Observator » Evenimente » Un sondaj arată că româncele sunt cele mai nefericite femei din Uniunea Europeană. Ce spun psihologii